Građani ne zaboravite! Zadnji je dan za prijavu poreza: Rok do 19 sati

Autor: Hina/ A. P.

Zadnji dan za predaju prijava je uobičajeno zadnji dan veljače, pa danas porezni obveznici koji su obvezni ili žele predati prijavu poreza na dohodak za 2013. godinu u ispostavama Porezne uprave to mogu učiniti do 19,00 sati.

Hrvatski građani još danas (petak) mogu predati godišnje prijave poreza na dohodak za 2013. godinu – do 19 sati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a krajnji rok je ponoć do kada će se porezne prijave moći predati u pošti.

Poreznici su do 27. veljače zaprimili ukupno 458.037 prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, a u Poreznoj upravi očekuju da bi, kao i lani, i ove godine moglo biti zaprimljeno oko 700 tisuća prijava.

Zadnji dan za predaju prijava je uobičajeno zadnji dan veljače, pa danas porezni obveznici koji su obvezni ili žele predati prijavu poreza na dohodak za 2013. godinu u ispostavama Porezne uprave to mogu učiniti do 19,00 sati.

Promakne li im taj rok, građani do ponoći imaju mogućnost predati prijavu u dežurnim poštama, tada kao preporučenu pošiljku.

Godišnje prijave neki su porezni obveznici dužni podnijeti, dok se nekima koji to nisu dužni možda to isplati jer mogu ostvariti neka prava te dobiti povrat poreza.

Prijavu su dužni podnijeti građani koji su tijekom 2013. ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno (npr. četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca), kao i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti.

Godišnju su prijavu dužni predati i građani od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, oni koji su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.




Prijavu pak nisu obvezni podnijeti građani koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više njih, ali ne istodobno, koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga, dohodak od kapitala i/ili od osiguranja i/ili drugi dohodak (iz članaka 30., 31. i 32. Zakona), a pod uvjetom da to nije obvezan prema članku 39. Zakona.

No, porezni obveznici koji nisu obvezni mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka kojeg tijekom godine nije iskoristio, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na područjima posebne državne skrbi ili brdsko-planinskim područjima, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja tih prava, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni oporezivi dohodak prema članku 5. Zakona, podsjećaju iz Porezne uprave




Autor:Hina/ A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.