fbpx
Foto: Pixabay

GRAĐANI NA REFERENDUMU REKLI SVOJE: Želimo da stanovi postanu društveno vlasništvo

Autor: Dnevno.hr

Građani Europske unije imaju sve više problema s visokim cijenama iznajmljivanja stanova. Taj problem je sve više vidljiv i u Berlinu pa nije nikakvo čudo što su njegovi građani na referendumu s 56,4 posto za poduprli prijedlog skupine građana da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se zaustavio rast cijena najma.

Naime, inicijativa “Deutsche Wohnen & Co enteignen” (“Izvlastiti Deutsche Wohnen i društvo) je predložila oduzimanje stanova uz financijsku naknadu velikim nekretninskim kompanijama koje ih imaju više od 3.000 poput Deutsche Wohnen u čijem je vlasništvu samo u Berlinu 114 tisuća stanova.

Organizatori inicijative predlažu da stanovima nakon eksproprijacije upravlja gradsko poduzeće ili da postanu društveno vlasništvo. Uredba o eksproprijaciji bi obuhvatila oko 15 posto berlinskog stambenog fonda, odnosno oko 240 tisuća stanova.

Iako rezultat referenduma nije pravno obvezujući, trebao bi pojačati pritisak na zakonodavce da se pozabave stambenim pitanjem u gradu koji se bori s gentrifikacijom, rastom najamnina i cijena nekretnina.

Glasnogovornica inicijative Joanna Kusiak je rekla kako je zahtjev da stanovi postanu društveno vlasništvo ujedinio daleko više glasova od bilo koje političke stranke i kako su Berlinčani jasno rekli da nitko ne smije špekulirati s našim stanovima.

Iako inicijativa vjeruje da bi taj potez zaustavio rast najamnina i stvorio uvjete da budu pristupačne na dulji rok, iz tvrtke Vonovia, koja je vlasnik većinskog udjela u nekretninskom divu Deutsche Wohnen, smatraju da eksproprijacija neće riješiti probleme na berlinskom tržištu stanova, ali i da su spremni ograničiti visinu stanarina u Berlinu u sljedećih pet godina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.