Sanjin Strukic/PIXSELL

Građani dužni 118 milijardi kuna, a novim zakonom ovršnoj mafiji i industriji duga neće se stati na kraj

Autor: Dražen Katalinić

“Predložene izmjene ovršnog zakonodavstva su 22. po predu izmjene od 1996., a rezultati uspješnosti dosadašnjih izmjena govore sami za sebe: dug blokiranih građana i dalje raste, raste i broj blokiranih i približavamo se vrhu ljestvice najsiromašnijih članica Europske unije.”

Tim je riječima predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin komentirala najnoviji Vladin paket zakona o oprostu dugova fizičkih osoba, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te izmjenama Zakona o stečaju potrošača.

Podsjetimo, predloženim paketom zakona Vlada opet ide na oprost duga blokiranim građanima do određenog iznosa (iako su svi takvi dosadašnji pokušaji doživjeli fijasko), dok se za građane koji su dužni 20 tisuća kuna duže od tri godine predlaže nekakav ubrzani stečaj. Ovakve prijedloge udruga Blokirani ne smatra ni novima ni originalnima, jer uopće ne rješavaju problem ovrha osim što bi život blokiranima, što priznaje i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, tek trebale ‘malo olakšati’.

Vlada je i ovim 22. izmjenama ovršnog zakonodavstva opet zaobišla riješiti ono što udruga Blokirani cijelo vrijeme traži: da dužnik najprije dođe pred suca, a ne da o njegovu dugu i blokadi i to bez da ga se obavijesti odlučuju Fina i javni bilježnici.

“Europski sud pravde u Strasbourgu davno je donio odluku da se javni bilježnici ne smiju smatrati sucima na teritoriju Europske unije, što u Hrvatskoj očito nije slučaj”, podsjeća savjetnik za pravna i ekonomska pitanja Živog zida dr.sc. Dominik Vuletić.

Ne samo da se predloženim izmjenama zakona ne rješava status javnih bilježnika u procesu ovrhe, nego se ne rješava još važniji problem, a to su enormni troškovi postupka, koji premašuju glavnicu duga i koji dug čine neotplativim.

“Problem blokiranih će se riješiti kada se promijeni ovršni postupak koji je maligan, koji zbog troškova postupka zaduženima udvostručuje dug. Nije se išlo na takve izmjene zakona jer se pogoduje parktikularnim interesima pojedinih odvjetnika, javnih bilježnika i onih koji su od ovrha napravili biznis, a to su famozni utjerivači dugova kojima banke i teleoperateri prodaju potraživanja. Drugim riječima, radi se o ovršnoj mafiji”, poručuje Vuletić.




Kako bi se ovršnoj mafiji i industriji duga u Hrvatskoj stalo na kraj, Živi zid je Saboru uputio svoj prijedlog rješenja prema kojemu bi se utjerivačima dugova zabranilo da uznemiravaju građane telefonski (kao što je slučaj u SAD-u, navodi Vuletić) i drugo, da se i građanima omogući da otkupe svoje dugove po istoj, odnosno nižoj cijeni po kojoj ga je banka prodala utjerivačima. Nažalost, saborski zastupnici nisu imali sluha da podrže ovakav prijedlog zakona, no Živi zid će opet, i to na jesen, krenuti s novim, vlastitim prijedlogom zakona.

U udruzi Blokirani podsjećaju – o čemu se malo priča u javnosti – da je dug blokiranih građana narastao na alarmantnih 118 milijardi kuna što je gotovo ravno državnom proračunu Republike Hrvatske, a da je samo od 2010.-e dug porastao za 109 milijardi kuna. Istodobno, Vlada je jednim potezom pera, odnosno Zakonom o predstečajnoj nagodbi i Lex Agrokorom, napominju Blokirani, sumnjivim poduzećima i poduzetnicima izbrisala 120 milijardi kuna dugovanja.




Autor:Dražen Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.