Foto: Grad Dubrovnik

GRAĐANI BIJESNI: ‘Pa oni nisu normalni, za kvadrat stana traže 10.000 eura’

Autor: Dnevno.hr

Želite kupiti stan? Ako je vjerovati građevinarima i dužnosnicima njihovih udruga, u budućnosti ćete ih plaćati još više nego sada. A budemo iskreni, cijene su i sad takve da ih hrvatski radnici sa prosječnom hrvatskom plaćom sebi ne mogu priuštiti osim ako sljedećih 30 godina ne žele živjeti na kruhu i vodi. Podsjetimo se, samo prije nekoliko dana je objavljeno kako je kod 23 posto novoisplaćenih stambenih kredita mjesečna rata veća od polovine mjesečnog dohotka.

Ali da se vratimo novim poskupljenjima. Razlog višim cijenama je kao i svemu drugom u zadnjih 20 mjeseci – pandemija. Drastičan skok cijena građevnog materijala i prekidi u opskrbi prouzročeni pandemijom bi trebali dovesti do snažnog poskupljenja građevinskih radova, što znači i svih onih novih stanova, kuća, infrastrukture koja će se graditi novcem iz Europske unije, a građevinari najavljuju da će i ozbiljno porasti cijena obnove potresom pogođenih područja, piše Novi list.

Građevinari i dužnosnici njihovih udruga su najavili kako će poskupljenje materijala uključiti u ugovore o gradnji, koje već desetljećima sklapaju s naručiteljima po fiksnim cijenama.

Tomislav Radoš, potpredsjednik Komore je za Novi list rekao kako gotovo da nema materijala koji nije poskupio, te da su u posljednjih godinu dana cijene opeke, žbuke i crijepa povećane od 7 do 24 posto, bitumena za 70 posto, a željeza, drveta, polimera i aluminija za više od 100 posto.

Povećanu potražnju ne prati povećana ponuda

Iako su cijene prema gore krenule još u proljeće, nitko nije ništa poduzimao jer su svi mislili da je riječ o privremenoj pojavi koja će se smiriti.

Do rasta cijena sirovina je došlo do povećane potražnje koja je neposredni rezultat oporavka gospodarstva i snažnog porasta javnih ulaganja u gradnju infrastrukture u Europi, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta.

Povećanu potražnju nije pratila i povećana ponuda, a višim cijenama su pogodovali i zastoji u proizvodnji i prometu diljem svijeta, uz poskupljenje energenata i radne snage što znači da građevinari koji su ugovore o gradnji sklopili po starim cijenama, neće moći svoj posao privesti kraju, pa će doći do zastoja radova i propadanja tvrtki.




Mirjana Čagalj, potpredsjednica Komore, upozorava kako marže građevinara više ne pokrivaju troškove gradnje te oni posluju s gubicima, napominjući da zbog poskupljenja treba razraditi mogućnosti izmjena ugovora o gradnji, u skladu sa zaključkom Vlade o “postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevnog materijala i proizvoda”.

Građevinari još uvijek ne govore koliko bi trebale biti te više cijene, ali znamo da cijene stanova uporno idu prema gore.

Podaci Eurostata pokazuju da su stanovi u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine poskupjeli gotovo 7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, a u nekim članicama EU-a zabilježen je rast od 15 posto.




Neki podaci pokazuju da cijene starih stanova ipak stagniraju, dok su cijene novih u Zagrebu porasle oko 40 posto i kreću se oko 3.000 eura po kvadratu, a kupci se žale da za neke stanove građevinari traže 7.000 do 10.000 eura po metru kvadratnom.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.