Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Gotovo je, Božić kakvog poznajemo nikad se neće vratiti: Dogodilo se ono čega su se Hrvati bojali

Autor: Ivana Jurišić

Najnoviji podaci tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi pokazuju ono što su brojni građani već odavno osjetili na svom džepu – cijena svinjskog mesa zabilježila je značajan porast tijekom protekle godine.

Podaci ukazuju na znatan skok cijena svinjskog mesa u veleprodaji u domaćoj mesnoj industriji. U rujnu ove godine, prosječna veleprodajna cijena odojaka iznosila je 6,13 eura po kilogramu, što je gotovo 50 posto više u usporedbi s cijenama iz rujna prošle godine. To znači da bi za odojka težine 25 kilograma u maloprodaji potrošači morali izdvojiti čak 190 eura.


Rasla cijena svinjskog buta

Cijene drugih svinjskih proizvoda također su u porastu. Kilogram pancete u rujnu je koštao 11,50 eura, što predstavlja povećanje od 19 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Slanina za pripremu hamburgera prodavala se po cijeni od 6,91 eura po kilogramu, što je povećanje od 15 posto.

Foto: Marko Miscevic / Cropix

Povećanje cijena nije zahvatilo samo mesne proizvode, već se proširilo i na svinjski but bez kostiju. Prema podacima domaćih mesnih tvrtki, cijena svinjskog buta bez kostiju u rujnu iznosila je 5,20 eura po kilogramu, što predstavlja povećanje od 15,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Uz rast cijena svinjskog mesa, zabrinutost se povećava zbog pojave afričke svinjske kuge, što može rezultirati nestašicom svinjskog mesa na tržištu u nadolazećim mjesecima u Hrvatskoj.

‘To je jedino čega se još nismo odrekli’

To bi mogao biti veliki problem u prosincu kada većina građana kupuje odojak za božićni ručak. Ovaj najdraži ukras blagdanskog stola većine Hrvata velikom broju građana će ove godine zbog toga postati nedostupan. Opet će najviše stradati umirovljenici koji su od mesa izabirali uglavnom svinjetinu čija je cijena u odnosu na govedinu i junetinu bila dosta povoljna. Ali čini se kako to više neće biti takvo.

Ovog vikenda mijenjaju se tarife za obračun struje: Provjerite koliko ćete sada plaćati

Umirovljenica Matea kaže kako za Božić skuplja cijele godine i kako se odojka usprkos visokoj cijeni neće odreći.
“To je jedino čega se još nismo odrekli, odojak za Božić i punjene paprike za Novu godinu. Ostatak godine može biti jadan, ali ta dva dana ćemo sjesti za stol kao ljudi i pojesti pošteni ručak”, kaže.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.