Gospodarski rast u EU je zaustavljen, nova recesija je na pragu

Autor: hina

Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini.

Oporavak europskog gospodarstva je zaustavljen i BDP će stagnirati sljedeće godine, objavila je Europska komisija u jesenskim gospodarskim prognozama.

– Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini – istaknuo je povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn predstavljajući jesenske gospodarske prognoze.

– Ključ za ponovno pokretanje gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta je u uspostavi povjerenja u fiskalnu održivost i financijski sustav te u ubrzanju reformi za jačanje potencijala za gospodarski rast – dodao je Rehn.

Komisija ocjenjuje da je naglo gubljenje povjerenja smanjilo investicije i potrošnju, a usporavanje rasta na svjetskoj razini smanjilo je izvoz, dok je proračunska štednja utjecala na domaću potražnju.

Prognoza je da će BDP u EU-u dobrim dijelom 2012. godine stagnirati. Za cijelu sljedeću godinu predviđa se rast od 0,5 posto. Do 2013. predviđa se povratak na spori rast od oko 1,5 posto.

Ne predviđaju se ni stvarna poboljšanja na tržištu rada, a nezaposlenost bi trebala ostati na sadašnjoj razini od oko devet posto.

Inflacija bi trebala pasti ispod dva posto. Nastavit će se napredak u fiskalnoj konsolidaciji, a javni deficit bi do 2013. godine trebao pasti na nešto iznad tri posto pod pretpostavkom da se ne mijenja politika, prognoza je Europske komisije.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.