fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

GOSPODARSKI PROBLEMI! Dug opće države premašio 356 milijardi kuna

Autor: Ivor Kruljac

Prema najsvježijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), dug opće države trenutno iznosi 356.1 milijardi kuna. Riječ je o 5.3% povećanja (odnosno 18 milijardi kuna više), nego što je to bilo 2021. godine.

Rastući problemi za financiranje ne bude previše optimizma ni za analitičare RBA banke koji na razini cijele godine očekuju nastavak rasta duga i to u apsolutnom iznosu. Tu prije svega očekuju pojačane prihode na rashod proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za porast plaća tijekom izraženih inflatornih pritisaka. Bit će to i posljedica niza fiskalnih mjera kojime će se pokušati ublažiti nepovoljni utjecaj rasta cijena na poduzetnike i potrošače.

“Obzirom da su sredstva prikupljena izdanjem euroobveznica korištena za refinanciranje euroobveznice koja je dospjela 30. svibnja 2022., već u svibnju očekujemo smanjenje na promatranoj stavki. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opće države na razini od 3 posto BDP-a”, poručio je RBA za Hinu, prenosi N1.


I unutarnji i vanjski

HNB-ovi podaci navode kako dug opće države na mjesečnoj razini raste za 13.55 milijardi kuna.

Unutarnji je dug, na kraju travnja ove godine, povećan za 7.6 milijardi kuna (3.5%) u  usporedbi s krajem travnjem 2021. godine. Tako se sada iznos popeo na vrtoglavih 225.9 milijardi kuna.

Također je u istom razdoblju narastao i inozemni dug. Točnije, za 10.4 milijardu kuna, ili za 8.7% na 120.1 milijardu kuna. To se može zahvaliti već spomenutim euroobveznicama koji na međunarodnom tržištu kapitala vrijede 1.25 milijardi eura u ukupnom nominalnom iznosu.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.