fbpx
foto: Ivo Čagalj/Pixsell

GORE OD OČEKIVANJA Pad BDP-a bit će veći od procijenjenog, samo dvije članice EU stoje lošije od Hrvatske

Autor: dnevno

Hrvatsku čekaju još teže posljedice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo. Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Europska komisija pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 posto da bi sljedeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a, piše Jutarnji list.

Jedino Italija s padom od 11,2 posto i Španjolska s 10,9 posto će imati veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 posto te Grčka s padom od 9 posto. Iz ovoga je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana. Najmanje će krizu osjetiti Poljska koja bi trebala imati pad od 4,6 posto te Švedska od 5,3 posto.

U najnovijem izvještaju Europske komisije uz ljetne prognoze se navodi kako je Hrvatsko gospodarstvo prije izbijanja krize bilo otpornije nego uoči globalne financijski krize 2008. godine. Previđa da će u oporavku sljedeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor.

“Privatna potrošnja bi se trebala brzo oporaviti nakon otvaranja ekonomije jer je, čini se, izbjegnuto otpuštanje radnika na masovnoj razini zahvaljujući potporama vlade. Trenutni i novi projekti financirani od strane EU i nekoliko potpora za likvidnost za poduzeća bi trebale pomoći u oporavku investicija”, smatra Europska komisija.

Predviđaju da će turizam i tijekom sljedeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom prometu.

IZAZOVI NOVE VLADE S burze vratiti 60 tisuća ljudi, riješiti moratorije na kredite, spašavati Croatia Airlines i Jadroliniju, povući što više novca iz EU…
Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.