Foto: Božidar Babić

Godinama su bili u brokerskoj kući, a sada građanima nude sigurnije i isplativije ulaganje koje je otporno na inflaciju

Autor: Promo

U posljednjih godinu dana, potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u cijelom je svijetu, a i u Hrvatskoj, višestruko povećana. One upućenije to ne čudi s obzirom na činjenicu da je investicijsko zlato, povijesno gledano, odličan oblik zaštite imovine od inflacije i krize, a visoka inflacija koju trenutno bilježimo privlači sve više štediša i investitora žutom plemenitom metalu koje dolazi u fizičkom obliku te je u proteklih 20 godina nosilo prosječni godišnji prinos veći od 8%.

Podaci vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, Centra Zlata, pokazuju kako Hrvati pojačanim tempom ulažu u fizičko zlato koje je oslobođeno svih poreza, vrlo likvidno, isplativo i sigurno ulaganje. Centar Zlata ovlašteni je distributer mnogih europskih kovnica za Hrvatsku, među kojima je i austrijska državna talionica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa.

Napustili brokersku kuću kako bi osnovali Centar Zlata

Iako je Centar Zlata sada najpoznatiji hrvatski trgovac plemenitim metalima, njegovi osnivači ne dolaze iz te industrije, već iz jedne druge, ali povezane branše – financijskog posredovanja. Vlasnik Saša Ivanović i operativni direktor Josip Kokanović bivši su brokeri koji su svoju karijeru gradili u jednoj poznatoj zagrebačkoj brokerskoj kući, ali su nakon niza godina u tom poslu odlučili pokrenuti vlastiti biznis koji će građanima Hrvatske omogućiti ulaganje u zlato po povoljnim uvjetima.

dr.sc. Saša Ivanović, vlasnik i glavni direktor Centra Zlata (Foto: Božidar Babić)

“Proveli smo više godina u brokerskoj industriji i u tom smo periodu svjedočili brojnim situacijama u kojima su investitori gubili svoj teško zarađeni novac ulaganjem u neisplative dionice i fondove, a ukoliko su nešto i uspjeli zaradili, brokerske naknade i porezi bi im tu zaradu značajno umanjili. Većina malih investitora u brokerskim kućama gubi novac, a mnogi toga nisu ni svjesni. Upravo smo iz tog razloga izašli iz te industrije, ali svoju ljubav prema ulaganju i skupljeno znanje smo iskoristili kako bismo građanima Hrvatske ponudili isplativiji i sigurniji oblik ulaganja i štednje – investicijsko zlato”, pojašnjava Saša Ivanović, osnivač Centra Zlata.

Zašto baš investicijsko zlato?

Investicijsko zlato nije nov ulagački instrument na tržištu, ali je u pandemiji koronavirusa svakako značajno dobio na popularnosti. Radi se o standardiziranom zlatu visoke čistoće koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika, a oslobođeno je svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit.




“Za vrijeme rada u brokerskoj kući, imali smo česte upite od klijenata koji su htjeli ulagati u zlato jer su čuli da ono nosi odličan prinos, no kad smo im ponudili ulaganje u fondove vezane za zlato i razne financijske izvedenice, većina njih bi odustala jer ipak žele posjedovati pravo zlato u fizičkom obliku koje mogu držati u ruci. Tada smo shvatili kako u Hrvatskoj tržište investicijskog zlata nije bilo dovoljno razvijeno, a potražnja je postojala i upravo smo zato odlučili baviti se baš zlatnim polugama i zlatnicima”, pojašnjava Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata (Foto: Božidar Babić)

Kako se ulaže u zlato i je li sada dobro vrijeme za to?

Ulaganje u investicijsko zlato zapravo je vrlo jednostavan proces – klijent izabere polugu ili zlatnike koje želi kupiti, to zatim plati po izrađenoj ponudi i plaćeno zlato može preuzeti isti dan u nekoj od poslovnica Centra Zlata. Osim toga, Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju 100% osigurane dostave na kućnu adresu u roku dva dana bilo gdje u Hrvatskoj, a postoji i mogućnost besplatne pohrane zlata prvih godinu dana, dok se kupljeno zlato u svakom trenutku može prodati kroz otkup zlata po trenutno važećem tečaju.




No, je li sada uopće dobro vrijeme za kupnju investicijskog zlata?

“Dobro vrijeme za kupnju investicijskog zlata je uvijek jer cijena zlata u dugom roku uvijek raste, što ga čini pogodnim za dugotrajnu štednju. No, istina je da postoje periodi u kojima je ulaganje u žuti plemeniti metal nešto isplativije nego inače, a to su upravo periodi visoke inflacije i ekonomskih nestabilnosti. U jednom se takvom periodu trenutno nalazimo pa je sada izrazito dobro vrijeme za ulaganje u zlato, što potvrđuje i povećana potražnja na tržištu”, tvrdi Ivanović te dodaje:

“Inflacija umanjuje vrijednost novca pa štednja u novcu nije isplativa, a kamate na štednju u bankama su nikakve. Sve se više štediša stoga okreće investicijskom zlatu koje je u zadnjih 20 godina nosilo prosječni godišnji prinos veći od 8%, što je daleko iznad bankovne štednje i većine drugih oblika ulaganja.”

Najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete vidjeti klikom OVDJE, a stručnjaci Centra Zlata svima zainteresiranima za isplativu štednju u doba inflacije stoje na raspolaganju za besplatne konzultacije na mail [email protected] ili telefon 01 3000 783.

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.