Godina energetskog šoka i rekordnih turističkih brojki: Vodeći stručnjaci daju odgovor kako će Hrvatska izgledati 2024. godine

Autor: Promo

Iza nas je rekordna turistička sezona, koja nakon dvije godine pandemije i oporavka u 2022. godini postavlja nove standarde turističkog biznisa.

Koji su limiti Hrvatske i koliko je održiv turizam koji se svodi na sunce i more? Je li naša infrastruktura preopterećena, hoće li se uskoro događati nestašica električne energije i vode u vrhuncu sezone i kako tome doskočiti? Kako turizam transformirati u održivu djelatnost?


Godina energetskog šoka

Osim po turističkoj sezoni, ovu ćemo godinu pamtiti i po energetskom šoku u kojem su se sve tvrtke suočile s krizom rasta cijene energije i straha od nestašice energenata. Europa je lani, uz povoljne okolnosti, nekako prevladala energetski šok, a pred nama je nova sezona i novi izazovi: cijene su se na tržištu stabilizirale, ali su i dalje nekoliko puta više nego su bile prije energetskog šoka.

Je li došlo vrijeme za jaču usmjerenost na zelene projekte i ulaganja u obnovljive izvore energije?  Može li se Hrvatska transformirati u gospodarstvo zelene energije i hoćemo li i ovu zimu strahovati od nestašica plina i visokih cijena?

Ovo su samo neka od pitanja koja će se postaviti vodećim hrvatskim ekspertima na konferenciji  “Eurotransformacija: Energetika budućnosti i zeleni turizam” koja će se u organizaciji Motus media održati 25. listopada 2023. godine u zagrebačkom hotelu Zonar s početkom u 10 sati.

Vodeći stručnjaci stižu u Zonar

U sklopu konferencije uvodnu analizu održat će energetski stručnjak dr.sc. Igor Dekanić, a potom će se održati dvije panel rasprave:

“Energetika budućnosti u kontekstu zelene transformacije” na kojoj će sudjelovati Danijela Šimović, direktorica Sektora komercijalnih i financijskih poslova LNG Hrvatska; Zvonimir Šibalić, savjetnik Uprave PPD-a, Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu i  Nela Vlahinić Lenz, predsjednica, X Energy i profesorica Ekonomskog fakulteta u Rijeci;

“Održivi turizam kao odgovor na rekordne turističke rezultate” na kojoj će sudjelovati Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta, Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, Igor Borojević, direktor Sektora za istraživanje tržišta i strateško planiranje Hrvatske turistička zajednica.
U panel raspravama cilj nam je doznati koji su investicijski planovi i regulatorni okviri za ulaganje u zelenu energiju i zeleni turizam. Svi ste dobrodošli jer je konferencija “Eurotransformacija: Energetika budućnosti i zeleni turizam” namijenjena širokoj javnosti, građanima te svim industrijama vezanima uz energetiku i turizam.

Besplatnu prijavu za konferenciju možete ispuniti OVDJE.

Očekujete prognoze o kretanjima cijena energenata i potencijalu opskrbe energentima u Europi, kao i najave investicija u zelenu transformaciju, dok od stručnjaka u turizmu i na turizam naslonjenih industrija očekujete čuti ocjenu aktualne turističke sezone, najavu ulaganja i raspravu o smjeru u kojem se hrvatski turizam treba razvijati kako bi osigurali njegovu održivost za buduće generacije.

Vidimo se u hotelu Zonar, 25. listopada 2023. u 10 sati!
 

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.