Globalna ekonomija je postigla brzinu za bijeg iz recesije

Autor: T.T.

Obama pozdravlja najbolje gospodarske vijesti u protekle dvije godine, Francuska i Njemačka vuku eurozonu iz financijske krize, dok mi hrabro kročimo 'prema konačnom uništenju hrvatske industrije'.

Iako je situacija na tržištu rada neizvjesna, američka ekonomija je na putu da postigne samoodrživ rast, izjavio je u intervjuu za Financial Times ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Summers.

– Čini se da ekonomija ima brzinu za bijeg. Ovih dana puno manje čujete o oporavku u obliku slova W i dvostrukim padovima (double-dips) nego što je to bilo prije šest mjeseci.


Summers, bivši tajnik državne riznice koji savjetuje predsjednika Obamu, procjenjuje da je ekonomski oporavak ‘počeo ranije i bodrije’ nego što je to bio slučaj u prijašnjim depresijama i da će akcije administracije usmjerene na zdravstvo, energetski sektor i školstvo stimulirati ekonomiju u mjesecima što dolaze.

Povlačenje s ruba depresije

Savjetnik upozorava i na nesigurnost na tržištu rada i kaže da nije jasno hoće li tvrtke početi sa upošljavanjem i treba li još poticaja za oporavak.

– Hoće li tvrtke početi upošljavati kada nestane potreba da se s manje radi više i hoćemo li morati dodatno ojačati ekonomiju da bi ljude vratili na posao nije sigurno. Ono za što ja mislim da je sigurno, je da smo koraknuli unazad s ruba depresije i da se puno toga radi što bi trebalo rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta.

Fronta za poslove

Summers je intervjuiran u petak, dan prije objavljivanja podataka o najbržem stvaranju radnih mjesta u Americi u posljednje tri godine.

Obama je naznake oporavka pozdravio s oduševljenjem, rekavši da su to najbolje vijesti na ‘fronti za poslove’ u posljednje dvije godine.
Od početka ‘Velike recesije’ posao je izgubilo oko osam milijuna Amerikanaca.

Dobre vijesti stižu iz Francuske i Njemačke koje eurozonu vuku iz recesije uz podatke o najsnažnijem rastu proizvodnje u posljednje četiri godine.

S druge strane, kod nas se uz nova zaduženja vuku potezi za koje iznemogli industrijalci kažu da predstavljaju put ‘prema konačnom uništenju hrvatske industrije’.
Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.