Foto: Unsplash/Ilustracija

Gigant sportske opreme tjera tisuće zaposlenika na cestu: Firma je u ogromnoj krizi

Autor: I.G.

Američki proizvođač sportske odjeće Nike najavio je planove za otpuštanje oko dva posto radne snage kako bi smanjio troškove u trenutku slabije potražnje na tržištu.

Uzrok ovog koraka leži u smanjenju potrošnje građana zbog visokih troškova života, što je rezultiralo manjim kupovinama sportske opreme te smanjenjem narudžbi od strane trgovaca. Nike je stoga odlučio revidirati svoje poslovanje kako bi smanjio troškove za čak dvije milijarde dolara putem prilagodbe proizvodnje i upravljačke strukture.

Taj iznos uključuje i 400 do 450 milijuna dolara troškova otpremnina koje kompanija planira knjižiti u trećem tromjesečju, prema planu objavljenom u prosincu. U četvrtak su izvijestili da će ugasiti nešto više od 1.600 radnih mjesta, od ukupno 83.700 širom svijeta, naglasivši da neće otpuštati prodavače i radnike u distribucijskim centrima.

Foto: Unsplash/Ilustracija

‘Svodimo organizaciju na pravu mjeru’

Kompanija će gasiti radna mjesta u dvije etape, prva počinje u petak, a druga bi trebala biti dovršena do kraja svibnja, kada završava četvrto poslovno tromjesečje.

“Mjere koje poduzimamo omogućit će nam da svedemo našu organizaciju na pravu mjeru kako bismo iskoristili najbolje prilike za rast, budući da zanimanje za sport, zdravlje i dobrobit nikada nije bilo veće”, priopćio je Nike.

U drugom poslovnom tromjesečju koje je završilo u studenom Nikeov prihod porastao je za jedan posto, na 13,4 milijarde dolara. Neto dobit poskočila je za 19 posto, na 1,58 milijardi dolara.

Prava istina o cijenama nekretnina u Hrvatskoj: Pogledajte koliko ljudi traže za svoje kvadrateAutor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.