Ilustracija Photo: Profimedia

GENIJALNA IDEJA! Zagreb dobio super projekt: Evo kako do domaćeg povrća

Autor: Iva Međugorac

U Zagrebu je pokrenut projekt Gruntek koji korisnicima pruža digitalno rješenje uzgoja organskog domaćeg povrća u svega nekoliko klikova. Inovativan primjer smart farminga i iskorak prema digitalizaciji poljoprivrede primjer je suradnje poduzetništva i lokalne poljoprivredne zadruge.

Za razliku od nekoć popularne igre Farmville, vrtovi Grunteka su stvarno iskustvo digitalnog svijeta i nalaze se sat vremena vožnje od Zagreba, u okolici Čazme. Na web stranici www.mojgruntek.hr  korisnici osmišljavaju svoj vrt: za pojedinačne gredice odabiru eko povrće dostupno za sadnju, uz informacije o vremenu berbe i očekivanoj količini uroda. Tijekom mjeseci rasta, objavljuju se informacije o napretku vrta i o očekivanom vremenu berbe. Povrće može biti dostavljeno ili ga vlasnici vrtova mogu doći sami ubrati na Gruntek. Web stranica ujedno je i aplikacija putem koje će korisnici osim pregledavanja sadržaja, moći pratiti i razvoj svog vrta uz foto i video zapise.

O pripremi vrta, sadnji i ekološkom uzgoju brine tim iskusnih poljoprivrednika – „gruntovčana“ pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Iza Grunteka stoji tvrtka Yachtmaster Group koja iza sebe ima desetogodišnje iskustvo u razvoju digitalnih platformi i organiziranja međunarodnih sajmova za yacht-charter industriju.

„Gruntek je aplikacija. Ali Gruntek je i zeleni, ekološki, fizički vrt. Projekt je namijenjen Zagrepčanima: građani našega grada zavrijedili su imati grunt. Barem mali gruntek od 40 kvadrata. Iako malen, treba napomenuti da će tih 40 kvadrata povrtnjaka prosječno proizvesti oko 140 kg povrća, raspoređenih kroz 8 mjeseci sezone.“, istaknuo je direktor Tino Prosenik.

Projekt Gruntek primjer je iskustva koji podsjeća na prednosti digitalizacije u područjima poput poljoprivrede koja često nisu dio online svijeta.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.