Foto: Bozo Radic / CROPIX

Gdje su nestali njemački turisti na Jadranu? Stručnjak objasnio zašto su prestali dolaziti u Hrvatsku

Autor: Ivana Jurišić

Mjesto za parking više na plažama, manje novaca u blagajnama, iznajmljivači koji kukaju kako nikad nisu imali lošiju godinu, sve su to obilježja turističke sezone 2023. godine.

Iako podaci Hrvatske turističke zajednice govore kako je tijekom prvih šest mjeseci ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i preko 27,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, vidljiv je manjak naših omiljenih gostiju, odnosno Nijemaca.

Naime, iako su u prvih šest mjeseci napravili rast u noćenjima od četiri posto, u lipnju ih je na Jadran stiglo 10 posto manje nego prošle godine.

Pozdrav masovnom turizmu

Nijemci, koje je energetska kriza u Europi pogodila više nego građane nekih drugih zemalja EU, broje eure i pažljivo gledaju gdje će potrošiti svoj teško zarađen novac.

Ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava kako je hrvatski turizam na prekretnici i kako je vrijeme za neke teške odluke.

“Signali sa najvažnijih emitivnih tržišta govore da se odustaje od ljetovanja, da masovnog turizma više neće biti. Ovih dana je i njemački dnevnik Der Spiegel napravio veliku analizu na tu temu koja dobro objašnjava zašto je manje njemačkih turista na hrvatskoj obali.

U tekstu se navodi ćemo na neko vrijeme zaboraviti na masovni turizam jer su visoke cijene iscrpile dohotke njemačkog srednjeg društvenog sloja koji su oni namjeravali u prošlosti trošili na ljetovanje”, objašnjava Novotny.
Analitičar navodi kako ovo nije prvi put da Hrvatska gubi goste dobre platežne moći.

“Sjetimo se samo Talijana. Nekoć je Jadran bio pun gostiju iz Italije, ali sad ih nema ni blizu kao što ih je nekoć bilo. To što se dogodilo s Talijanima će se sad dogoditi s Nijemcima”, kaže analitičar koji upozorava kako smo pritom zaboravili na goste koji bi nam sada i više nego dobro došli.

“Riječ je o gostima iz istočne Europe kojima je Hrvatska postala preskupa i koji zbog toga ne dolaze. Tu ja vidim strateški problem za naš turizam i pitanje je kako ćemo se izvući iz toga”, objašnjava.
Foto: Bozo Radic / CROPIX

Mrtvi kapitali

Prema njegovim riječima u sljedećih godinu-dvije biti će dosta onih koji će morati odustati od turizma kao posla.

“Kao i uvijek tržište će odraditi svoj dio posla, te će neki od ovih brojnih apartmani koji se sada pripremaju vjerojatno biti mrtvi kapital.

Ovo je prijelomna godina za hrvatski turizam jer se ne može očekivati da će tako brzo popraviti dohodci kućanstava srednjeg sloja koji su tradicionalno hrvatski najvjerniji gosti. Naročito se to odnosi na njemačke goste. Bojim se da bi se brojni iznajmljivači mogli do kraja ovog ljeta suočiti s neugodnom istinom”, zaključuje analitičar.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.