Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

GDJE SU NESTALE NERETVANSKE MANDARINE? Police u trgovinama zjape prazne, proizvođač otkrio kada možemo očekivati prve veće pošiljke

Autor: Ivana Jurišić

Nakon što je prije nekoliko dana objavljena vijest kako će ove godine urod mandarina biti za 30 posto manji od lanjskog, mnogi su se zabrinuli što će ove godine biti s njihovim omiljenim voćem. Naime, iako je već 21. rujna, mandarina nema u većini trgovina.

Jedan od razloga za takvo stanje je manjak radne snage. Proizvođači se već duže vrijeme žale kako nema dovoljno radnika koji bi brali mandarine, a kada se uz to doda i nemogućnost naplate potraživanja, sve to utječe na pad proizvodnje.

Proizvođač iz Opuzena Matko Babić, koji je ujedno i tajnik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, kaže kako bi se prve veće pošiljke u trgovačkim centrima mogle pojaviti ovog vikenda.

“Većina je tek počela brati prije nekoliko dana, a od berbe pa dok one dođu na police trgovačkog centra prođe oko sedam dana”, kaže Babić.

Na pitanje kakve nas cijene čekaju, Babić kaže kako će na štandovima vjerojatno ostati iste kao i lani, ali će zato u trgovačkim lancima sigurno biti skuplje.

“Prošle godine su se mogle kupiti za nekih 10 kuna, ove godine bi mogle biti oko 13”, objašnjava Babić.

Ovaj proizvođač kaže kako je u ovom trenutku jedino pitanja hoće li biti dovoljno mandarina u trgovačkim centrima.




“U jednom trenutku će nestati, vjerojatno negdje oko 15. studenoga. Nakon tog datuma ćete ih moći kupiti samo na štandovima, u trgovinama ih neće biti”, zaključuje Babić.

Što se tiče kvalitete, Babić kaže da je ove godine jako zadovoljan i kako mandarine imaju optimalan omjer slatkoće i kiselosti.

Kako je mandarina jedna od najvažnijih voćnih vrsti prema kojoj je Hrvatska poznata na tržištu Europske unije, na proizvođačima je da pri odluci o berbi vode računa o njezinoj kvaliteti i da je prerano ne beru.




 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.