
Uznemireni građani ljuti zbog računa za Čistoću: ‘Išla sam provjeriti i vidjela nešto čudno’
Mnogi građani se pitaju što se događa s pekarskim proizvodima u trgovinama nakon kraja radnog vremena?
U mnogim pekarama višak proizvoda obično se reciklira ili se surađuje s bankama hrane kako bi se višak donirao onima kojima je potreban. Neki trgovci, kao što je Kaiser Biobäckerei iz Frankfurta, nude preostale proizvode kupcima po povoljnijim cijenama u vrećicama “Too good to go” u večernjim satima, piše Fenix magazin.
Međutim, trgovci poput Aldija i Lidla pažljivo upravljaju prodajom pekarskih proizvoda i koriste sofisticiranu tehnologiju za izračunavanje očekivane potražnje. Na primjer, Lidl radi s “bakery shemom” u kojoj se pečenje prilagođava potražnji. Što je manje proizvoda prodano tijekom dana, to se manje peče.
Unatoč sofisticiranoj tehnologiji, ostaje dosta pekarskih proizvoda na policama pekarskog asortimana nakon zatvaranja trgovine. Kupci sljedeći dan mogu ostvariti popuste do 30 posto na neprodane artikle.
Ova praksa primjenjuje se u trgovinama poput Aldi Süd, Aldi Nord, Norma, Lidl i Edeka, a trgovci također surađuju sa socijalnim ustanovama kako bi smanjili otpad od hrane.
Hrvaticu užasnula nova praksa trgovačkog lanca: ‘Samo sam se skupila i otišla’
Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, u maloprodaji nastaje sedam posto, odnosno 0,8 tona otpada od hrane. Najveći dio otpada od hrane (59 posto, odnosno 6,5 milijuna tona) nastaje u privatnim kućanstvima. Prema studiji WWF-a iz 2015., trgovci na malo, pekare i privatna kućanstva u Njemačkoj zajedno bacaju ukupno 1,7 milijuna tona pekarskih proizvoda.
Uznemireni građani ljuti zbog računa za Čistoću: ‘Išla sam provjeriti i vidjela nešto čudno’
U Njemačkoj se ovo skupo prodaje, a u regiji se baca u smeće: ‘Zato je puno Balkanaca tamo’
Hrvatica otkrila kako svaki dan uštedi osam eura: ‘Odrekli smo se samo jedne stvari’
Hrvatsku očekuje rast BDP-a od 2,8 posto: Jednom sektoru ipak prijeti potpuni kolaps