fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

GAZDA SE JAVIO IZ DVORCA, ‘MA KAKAV ŠEIK’! Todorić otkriva najdublje tajne: Njegovom dragulju prijeti strašna sudbina, otkrio kako danas financira samog sebe

Autor: Dnevno.hr

“Ma, kakav šeik, ma kakav šeik”, odgovorio je Ivica Todorić na pitanje hoće li vlasnik bivšeg Agrokora, a danas Fortenove, “šeik” kako ga se u Hrvatskoj zove iako Saif bin Alketbi nije u pravom smislu “šeik”. Vijest o prodaji 43 posto kompanije investitoru iz Dubaiju digla je cijeli menadžment kompanije na noge, ali i hrvatsku Vladu koja je jasno pokazala zabrinutost time što se događa, a konačno znamo što o tome misli bivši “gazda” koji sada obitava u svojim Kulmerovim dvorima i čeka presudu.

Pitanje svih pitanja u razvoju priče oko Fortenove je tko je zapravo sada vlasnik 43 posto kompanije? I je li čovjek s Arapskog poluotoka paravan za ruski kapital? Niti Ivica Todorić nije siguran. Kaže da u ovom trenutku još ne možemo znati, javlja RTL.

“Nama se dogodila situacija da te neke transakcije i vlasništva koje su se dešavale, su išle mimo hrvatskih državnih institucija, mimo njihove kontrole… Prvo dolazi Mađar i Mađar se pojavljuje i pokušava otkupiti. Ne dobiva izgleda sve suglasnosti. Pa se govorilo o gospodinu Vujnovcu. Onda da su mirovinski fondovi. Pa on zajedno s mirovinskim fondovima. Pa se sad pojavio odjedanput šeik”, rekao je i nastavio.


“Hodaju i gledaju di je šeik”

“Mi danas imamo kaos. A zašto? Zato jer hrvatske nadležne službe nisu radile posao. E, sad su se sjetile, sad okolo hodaju i gledaju di je šeik, kaj je ovaj, dolazi nekakav gospodin Borojević i on sam kaže da je pomogao šeiku. I sad da bi ga ocrnili. Sad veli da je bio unutra u Nadzornom odboru, pa da je dobio toliko novaca za NO, pa da je svom sinu organizirao prodaju Agrokorovih zemljišta… A nitko ne govori o ostalima koji su sjedili tamo u Nadzornom odboru šta se dešava.”

Todorić se potužio na to da nadležne državne službe, kako je rekao, ne funkcioniraju i ne rade ono što bi trebale.

“I sad kad smo se našli u takvoj situaciji, umjesto da država povlači poteze, državničke poteze u interesu hrvatske države, (oni) imaju Lex Agrokor, mogu njega upotrijebiti. Ili stečajni zakon, jer Fortenova je zrela za stečaj.”

Todorić je već ranije spominjao da je bilanca Fortenove loša, spominjao je dug od 18 milijardi kuna: “Pa pogledajte bilance i umjesto da provedu stečaj, da svi dioničari ostanu bez svega i da provedu jedan pravedan stečaj i da nemamo nekakvih šeikova.”

“Plenković nije smio raditi pritiske”

Todorić ima što reći i na izjave premijera Andreja Plenkovića prema kojem je sav problem sa Sberbankom suštinski posljedica njegovih poslovnih odluka, tako i kredita:

“Da, da ja ću vama reći ovako. Plenković nije smio u nagodbi raditi pritiske i Rusima dati (niti jedne) kune, ni jedne dionice. On je protuzakonito, protiv naših zakona, protiv svjetskih zakona, svih zakona, progurao da je u nagodbi Sberbanka dobila 43,2 posto, VTB 7 posto. To je bilo protuzakonito.”
“To je jedni pravi poslovni potez. Oni su mogli pod utjecajem ne znam koga donijeti takvu odluku. Ali ova njihova odluka je potpuno logična, jer ja vam govorim da hrvatska država može povući potez i hrvatska država može poništiti dionice koje su danas u vlasništvu bilo koga vani, i firmu ovdje dati stečajnom upravitelju. Da je slučajno mirovinski fond u to uložio, ostao bi bez dionica kao što su prije ostali bez dionica.”

 Na pitanje kako on financira opsežne sudske sporove koje vodi, ostao je pri svome odranije, da ga financiraju strani fondovi: “Moji su pravnici ugovorili vani s fondovima i oni financiraju.”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.