Foto: Foto: Ivana Grgic / Damir Krajac / CROPIX

Gazda ne uspijeva iseliti podstanara iz pakla. Odvjetnik objašnjava: ‘Sve se lako moglo izbjeći’

Autor: Ivana Jurišić

Među tisućama internetskih oglasa za prodaju nekretnina često se mogu naći i oni u kojima se stanovi i kuće prodaju po cijeni koja je dosta ispod tržišne. Stan čija je tržišna cijena 300 tisuća eura prodaje se za upola manje, kuća koju nitko ne bi prodao za manje od pola milijuna eura, ovdje se prodaje za 270 tisuća eura. Obično je riječ o nekretninama koje nisu u fizičkom posjedu vlasnika i iz kojih je potrebno iseliti postojećeg stanara prije useljenja vlasnika.

 

Foto: Pixabay

Oni koji su se odlučili kupiti takav stan znaju koliko je vremena i živaca potrebno kako bi se bivši stanar izbacio i novi vlasnik uselio u takvu nekretninu. Slični problemi se mogu dogoditi i kod iznajmljivanja stana. Koliko ste puta pročitali o slučajevima “podstanara iz pakla”? Mjesecima ne plaćaju stanarinu, ne plaćaju režije, vlasnicima brojne ovrhe vise nad glavom, ali izbaciti ih nikako ne možete.

Zakon o najmu

Situaciju pogoršava hrvatsko tržište iznajmljivanje stanova. Mnogi vlasnici, kako bi izbjegli plaćanje poreza, stanove iznajmljuju “na crno”, bez potpisivanja ugovora. Kada se podstanari zainate, onda se na društvenim mrežama mogu pročitati pitanja poput ovoga: “Poštovani, kako možemo izbaciti podstanare koji mjesecima ne žele izaći iz stana. Zamjena brave, isključivanje struje u HEP-u, treba mi pomoć”.

Zakon o najmu je tu prilično jasan. Vlasnik stana može otkazati ugovor o najmu stana ako podstanar ne plati u ugovorenom roku najamninu i druge ugovorene troškove u svezi sa stanovanjem. Zakon kaže da  podstanar ne može vlasniku otkazati ugovor o najmu stana ako ga prethodno pisano ne opomene da u roku od 30 dana otkloni razloge za otkaz.

Foto: Pixabay

Vlasnik stana raskida ugovor o najmu stana u pisanom obliku, s obrazloženjem i rokom iseljenja iz stana koji ne može biti kraći od 15 dana. Otkazni rok za iseljenje podstanara po zakonu može biti do šest mjeseci, a počinje teći od dana kada je obavijest o otkazu predana na pošti. Ako se podstanar ne iseli iz stana u otkaznom roku, vlasnik stana može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje najmoprimca.

Brže i bezbolnije do iseljenja

U teoriji zvuči lijepo, iako dugotrajno, ali svatko onaj koji se barem jednom morao parničiti na hrvatskim sudovima zna koliko dugotrajan taj proces može biti. Odvjetnik Mijo Čulić objašnjava kako se cijela stvar može završiti puno brže i bezbolnije.
Je li se bolje vjenčati ili živjeti u divljem braku? Odvjetnik ima savjet: ‘Ovo bih svima preporučio’

“Žele li vlasnici i podstanari izbjeći parničenja u slučaju eventualnih nesporazuma, najbolje je otići javnom bilježniku i solemnizirati ugovor. U tom slučaju ugovor ima svojstvo ovršne isprave na temelju koje se odmah može ići na sudsko ovršenje ako jedna od dvije stranke ne ispuni uvjete ugovora” objašnjava Čulić dodajući da je važno da se prije solemnizacije točno reguliraju sve odredbe ugovora.
ZAMKE NASLJEĐIVANJA NAKON SMRTI RODITELJA! Odvjetnik otkrio kako si ljudi upropaste život: Pali u dužničko ropstvo, a ni krivi ni dužni

“Između ostaloga treba odrediti visinu najamnine i način plaćanja, vrijeme trajanja najma, odredbe o primopredaji stana, ništa se ne smije zaboraviti. Solemnizacija ugovora štiti i jednu i drugu stranu. Javni bilježnik sastavlja i ovjerava ugovor, s time da obje stranke moraju biti upoznate s tom činjenicom. Ako se onda dogodi da podstanar ne plati najamninu dva mjeseca, ne plati struju, imate ovršnu ispravu koja odmah stupa na snagu”, zaključuje Čulić.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.