AP Photo/Martin Meissner/Guliver

Gastarbajteri u strahu: Obećana zemlja mnogih Hrvata mogla bi propasti

Autor: M.D.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije donio je mnogo gospodarskih problema i za kraljevinu, ali i za zajednicu preostalih 27 zemalja. No, deblji kraj je izvukla otočna zemlja, čija je valuta izgubila na vrijednosti naspram eura, što je poskupjelo uvoz i podiglo inflaciju. Te su se posljedice vidjele i prije formalnog provođenja Brexita, 31. siječnja 2020. godine.

Osim toga, Britanci su propustili procvat trgovine unutar EU, jer su morali ispočetka potpisivati trgovinske sporazume sa svim zemljama. Iako su to zapravo kopije trgovinskih sporazuma EU, dragocjeno je vrijeme izgubljeno, a Britanci još uvijek nisu pristupili svim tržištima na kojima su ranije bili prisutni.

Supredsjednica njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alice Weidel izjavila je krajem siječnja u intervjuu za Financial Times (FT) da je britanski referendum o izlasku iz Europske unije dobar primjer koji bi Njemačka mogla slijediti. Nastavak je to radikalizma kojeg promovira AfD, jer su se takve izjave mogle čuti i ranije.

Još 2021. godine je Tino Chrupalla, tadašnji supredsjedatelj AfD-a, pozvao Njemačku da napusti EU i stvori “novi europski prostor” utemeljen na zajedničkim gospodarskim i političkim interesima, u kojemu bi bilo prostora i za Rusiju kao njegov sastavni dio. Tad se po prvi puta u javnosti pojavio pojam Dexit, koji aludira na njemački izlazak iz EU.

Foto: Unsplash

Nesagledive posljedice

No, stručnjaci s Njemačkog ekonomskog instituta tvrde da bi takav porez mogao izazvati “ozbiljnu gospodarsku krizu i trajan gubitak prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”. U očima AfD-a, EU je gospodarska i interesna zajednica labavo povezanih zemalja, no prema ekonomistima, izlazak čak i iz takve zajednice bi nakon pet godina donio pad od 5,6 posto realnog BDP-a, što u novcu iznosi oko 690 milijardi eura, prenosi Fenix Magazin.

Par iz Bosne podijelio neugodno iskustvo: ‘Svi u Njemačku, mi iz Njemačke’
Nakon pet godina od Dexita, moglo bi biti izgubljeno oko 2,5 milijuna radnih mjesta, što je ekvivalent ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa, energetskom krizom i ratom u Ukrajini. Iako su stručnjaci ove podatke bazirali na podacima iz prošlosti, vjeruju kako je ovakav scenarij u budućnosti bio realan. To bi pogodilo i otprilike pola milijuna Hrvata, koliko se procjenjuje da ih živi i radi u Njemačkoj.

Uspjeli su istražiti i što bi se dogodilo da su Dexit i Brexit nastupili u isto vrijeme. Uzimajući u obzir glavne ekonomske razlike između dviju zemalja, stručnjaci s Njemačkog ekonomskog instituta drže da bi učinak Dexita bio veći zbog užih odnosa Njemačke s drugim članicama EU, ali i članstva u eurozoni.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.