fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

FRKA, SUCI, MINISTRI, HRVOJ-ŠIPEK, ZASTUPNICI: Tko i pod kojim uvjetima stanuje u državnim stanovima?

Autor: Iva Međugorac

Jedna od gorućih tema na političkoj sceni u posljednjih nekoliko dana je stan u zagrebačkoj Juršićevoj ulici, riječ je o državnoj nekretnini od 86 m2 u kojoj živi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić koji je tu nekretninu dobio na korištenje pošto je prebivalište prijavio u Općini Sali na Dugom otoku. Prema imovinskoj kartici Frka Petešić ne posjeduje niti jednu nekretninu, no kako je sam objasnio u izjavama za medije, radi se o obiteljskoj kući njegova oca.

Kada se govori o državnim stanovima treba podsjetiti da je naš portal nedavno pisao o tome kako je država na korištenje stan od 90 m2 ustupila ministru obrane Mariju Banožiću, a pisalo se kako su Državne nekretnine stan Banožiću dodijelile u blizini Ministarstva obrane kako na posao ne bi morao ići pješice. Državni stan koristi i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja s obitelji živi u nekretnini od 92 m2, u stanu od 86 m2 živi ministar Ivan Malenica, dok Oleg Butković boravi u dodijeljenom stanu od 66 m2.

Malo je poznato da i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek više od dva desetljeća živi na dvije adrese. U slobodno vrijeme boravi u svojem stanu u Karlovcu, dok radni tjedan provodi u državnom stanu u Zagrebu, odnosno gradu u kojem radi. Ovdje se govori o pravu na korištenje stana u vlasništvu što je definirano urednom temeljem koje pravo na korištenje državnog stana imaju dužnosnici ukoliko žive minimalno 50 kilometara dalje od mjesta gdje rade. Korištenje državnog stana nije posve besplatno, ono podrazumijeva podmirenje mjesečne naknade koja je doduše osjetno niža od tržišne cijene, dužnosnici su primorani podmirivati troškove režija.


Prema posljednjim podacima Državne nekretnine u državnim stanovima borave deseci saborskih zastupnika, 30-ak članova izvršne vlasti što podrazumijeva ministre, državne tajnike i pomoćnike ministara te predstojnike, a uz to u državnim stanovima žive i pravosudni dužnosnici među kojima je desetak sudaca te DORH-ovi i Uskokovi dužnosnici.

Još su 2013. godine Uredbom propisane tri kategorije dužnosnika i stanovi koji su im na raspolaganju, riječ je o površini od 20 pa do 60 m2 za prvu kategoriju koja obuhvaća ministre, šefa Sabora i glavnu državnu odvjetnicu. Osim Hrvoj Šipek, državni stan koristio je Mladen Bajić, ali i Josip Čule, Gordana Križanić, Snježana Frković, Darko Klier, Zorka Fumić, Ksenija Pavić i Vanja Marušić. Među sucima su se kao korisnici državnih stanova spominjali Dragan Katić, Damir Kontrec, Branko Medančić, Vesna Vrbetić i Davorka Lukanović-Ivanišević. Državne stanove koriste i zastupnici među kojima se nalaze Nikola Grmojai Božo Petrov, stan u Ilici koristio je i Branko Bačić kao i niz drugih zastupnika i vladinih dužnosnika.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.