fbpx

Francuska i Njemačka žele uspostaviti novu ekonomsku upravu euro-zone

Autor: hina

Dvoje čelnika predložilo je da na čelu te nove ekonomske uprave, koja bi se imenovala na dvoipolgodišinje razdoblje, a njezini bi se predstavnici sastajali dva puta godišnje, bude aktualni predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Francuska i Njemačka predložit će svojim europskim partnerima osnivanje zajedničke ekonomske uprave euro-zone te uvođenje poreza na financijske transakcije, objavili su u utorak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dvoje čelnika predložilo je da na čelu te nove ekonomske uprave, koja bi se imenovala na dvoipolgodišinje razdoblje, a njezini bi se predstavnici sastajali dva puta godišnje, bude aktualni predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. To je na zajedničkoj konferenciji s Angelom Merkel objasnio francuski predsjednik Sarkozy. Konferencija je održana nakon bilateralnog summita u Parizu.

“Krećemo prema snažnijoj ekonomskoj integraciji euro-zone”, komentirao je Sarkozy. “Njemački i francuski ministri financija ponudit će europskim instancama zajednički prijedlog o porezu na financijske transakcije već u rujnu”, rekao je francuski predsjednik.


Dvoje čelnika također će članicama euro zone predložiti da do ljeta 2012. usvoje pravilo o uravnoteženim javnim financijama, koje je već na snazi u Njemačkoj, a u Francuskoj je njegova provedba u tijeku. Oni predlažu da se 17 zemalja eurozone obvežu na uravnotežene financije i da taj cilj zapišu u ustavnom zakonu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.