Foto: Pixabay

Fond vrijedan 200 milijardi eura mogao bi biti neustavan: Država napravila grešku u koracima

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Čak 200 milijardi eura vrijedan Fond za ekonomsku stabilizaciju mogao bi biti proglašen neustavnim, nakon što je Ustavni sud donio presudu koja to sugerira. Ministar gospodarstva i zamjenik njemačkog kancelara, Robert Habeck, zabrinut je da bi ta presuda mogla znatno utjecati na državnu potrošnju.

Zaobilaženje ‘kočnice duga’

Kako piše Reuters, vladajuća je koalicija nastojala zaobići ustavnu odluku o prekoračenju tzv. “kočnice duga”, odnosno ograničenju proračunskih deficita na 0,35 posto BDP-a. To su kanili učiniti preraspodjelom 60 milijardi eura neiskorištenih hitnih sredstava za mjere tijekom pandemije koronavirusa u druge svrhe. “Kočnica duga” se može zaobići u iznimnim slučajevima, a njeno je djelovanje obustavljeno baš u vrijeme izbijanja pandemije.

Foto: Pixabay

Vlada je, naime, htjela usmjeriti taj novac u Fond za klimu i ekološku transformaciju. No, Ustavni je sud odlučio kako je takav transfer bio nezakonit. Fond za ekonomsku stabilizaciju služio je za pomoć kompanijama koje su tijekom zatvaranja pretrpjele ogromne gubitke.

Suspendirana potrošnja

S početkom ruske invazije u Ukrajini, prenamijenjen je za pomoć tvrtkama i potrošačima, odnosno za podmirivanje razlike između limitiranih cijena struje i plina za kućanstva i tržišnih cijena. Iz njemačkog Ministarstva gospodarstva poručuju kako je iz fonda već isplaćeno 31,2 milijarde eura, što uključuje 11,2 milijarde eura subvencija za plin te 11,6 milijardi za struju.

Mirovinski fondovi ulagat će u alternativnu imovinu: Ministar nije odgovorio na ključna pitanja

Vlada je već suspendirala financiranje dijela proračunske potrošnje. Jedno od rješenja o kojem se raspravlja je i proglašenje izvanrednog stanja, čime bi se “kočnica duga” ponovno ukinula, piše Reuters. To bi omogućilo i donošenje proračuna za 2024. godinu.
Računovođe se obrušile na ministarstvo zbog obračuna plaća i doprinosa: ‘Molimo vas, pitajte’

Hrvatska Vlada, pak, izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima namjerava omogućiti ulaganje mirovinskih fondova u alternativne investicijske fondove, uz davanje državne garancije na ulog. Kako će to utjecati na domaće javne financije ili, pak, mirovine, tek treba vidjeti. Treba napomenuti i da donošenjem svakog zakona, saborski zastupnici imaju pravo zatražiti ocjenu njegove ustavnosti.
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.