Foto: Duje Klaric / CROPIX

Fina objavila koja djelatnost se jako isplati: Hrvati tu imaju najveće prosječne plaće

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit, bez financijskih institucija, njih 150.846, u 2022. godini zapošljavali su 996.213 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 75 milijardi kuna, iskazali gubitak razdoblja u iznosu od 28,1 milijardi kuna te ostvarili neto dobit od 46,9 milijardi kuna, objavila je jučer Financijska agencija (Fina).

Zanimljiva je Finina rang-lista poduzetnika s najvećom lanjskom dobiti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najuspješniji poduzetnik u stečaju: Ima dobit od 845,3 milijuna kuna

Fina navodi da je najuspješniji poduzetnik u djelatnosti trgovine na veliko i malo u 2022. godini bilo društvo OMS Upravljanje iz Zagreba.

“Pretežita djelatnost društva je trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima. Društvo je u 2022. godini iskazalo dobit razdoblja od 845,3 milijuna kuna i imalo 3 zaposlena kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 8.488 kuna”, navodi Fina.

Ta je tvrtka javnosti poznata jer je bila u središtu afere nelegalne prodaje Ininog plina zbog čega se našla na meti USKOK-a. Prema procjenama, Ini je nanesena šteta koja premašuje milijardu kuna.

Na jučerašnji upit Novog lista, iz Fine su potvrdili da je prema javno dostupnim informacijama sa Sudskoga registra, nad društvom OMS Upravljanje, stečajni postupak otvoren 6.11.2023.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ina najjači prerađivač

Fina u priopćenju navodi da je na drugom mjestu Lidl Hrvatska iz Velike Gorice s 2.792 zaposlena i ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 391,8 milijuna kuna, a na trećem Pevex iz Sesveta s 2.125 zaposlenih i 262,4 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.
U djelatnosti prerađivačke industrije najveću dobit razdoblja u 2022. godini u iznosu od 1,8 milijardi kuna, ostvarila je tvrtka Ina iz Zagreba, s 3.005 zaposlenih kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 12.496 kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska iz Zagreba s 2.606 zaposlenih i ostvarenih 835,5 milijuna kuna dobiti razdoblja, a na trećem HS Produkt d.o.o. iz Karlovca s 1.796 zaposlenih i 303,6 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja, navodi Fina.

Trgovački lanac ima vijest za kupce: ‘Zbog ovoga kod nas ne možete kupiti ekstra jeftino voće’
Ovo su prosječne neto plaće

Najveću prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 10.956 kuna, što je za 57,1 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika (6.973 kune).

Slijede poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja s obračunatom prosječnom mjesečnom neto plaćom u iznosu od 8.942 kune te djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija s prosječnom neto plaćom u iznosu od 8.814 kuna, navodi se u priopćenju Fine.

Hrvatska u nezavidnoj poziciji, problemi bi mogli eskalirati: ‘Nadam se da će se naši vratiti’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.