Foto : Vlado Kos / CROPIX

Evo gdje hrvatski umirovljenici mogu vidjeti plažu: ‘Gdje da idem s 250 eura penzije?’

Autor: Dnevno.hr

Čak 41,7 posto Hrvata ne može si priuštiti tjedan dana odmora na moru i prema tome ispada da tek malo više od pola Hrvatske može uživati u čarima našeg Jadrana kojima se svake godine hvalimo. RTL Direkt je razgovarao s tri umirovljenice kojima je ‘Hrvatska puna života’ jako daleko, a plažu praktički vide samo na razglednici ili televiziji.

“Ha, nema tog mjesta gdje nisam željela ići, al’ sa 250 eura penzije ne mogu nigdje otići (smijeh). Šta da vam kažem”, govori umirovljenica Monika Marić iz Zagreba. Ipak, željela bi otići, ne na Karibe, nego u Španjolsku. Imaju i tamo svoje promo spotove, ali razlika je ta što Španjolci svojim umirovljenicima daju subvencionirane godišnje odmore. Kažu da žive bolje i zdravije pa žele da im se pridruži i ostatak EU.

Pitali smo hrvatsko ministarstvo socijale o tome no oni nemaju ništa slično u planu. Umirovljenica Ivanka Jakopović kaže da bi im puno značilo kad bi postojalo i kod nas. I Anka Slunjski kaže da to ne bi bilo loše. Ivanka primjećuje razliku naših umirovljenika i onih vani: “Ovi u Australiji putuju okolo, a naši ili čuvaju unuke ili ne mogu ići radi financija.”

Otkrili smo zašto Hrvati bježe u Njemačku: Kada vidite cijenu ovog šampona, sve će vam biti jasno

‘U razvijenim ekonomijama imate neku dodatnu plaću za ljeto’

Vlasnica kampa u Poreču Federica Ukušić Rovina još u kolovozu 2021. komentirala je famozne “CRO kartice”, kroz koju se trebalo kao jeftinije na odmor, ali one su pale u zaborav nakon korone. “Nitko od gostiju nas nije niti tražio to i uopće nažalost to nije niti zaživjelo”, navodi Ukušić Rovina.

Stoga se postavlja pitanje zašto se ne pronađe neki način da se umirovljenicima omogući da uživaju u odmoru. “Nije slučajno da u razvijenim ekonomijama imate neku dodatnu plaću za ljeto koja predstavlja mogućnost dodatne potrošnje, ali koja suštinski predstavlja kvalitetu života”, navodi ekonomski analitičar Mladen Vedriš.
Ako ništa drugo, umirovljenici će barem dobiti uskrnicu, ona će u Rijeci iznositi 30, u Zagrebu 50, u Osijeku do 70, a u Velikoj Gorici 110 eura. Split još nije donio konačnu odluku. “Dobro bi bilo malo da možemo s prijateljima izaći vani, a čekat ćemo pa šta bude”, govori umirovljenik Branko iz Splita koji priznaje da bi uskrsnica dobro došla.

Objavljeno koliko je ljudi uistinu bilo na prosvjedu: Evo kako su došli do brojke
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.