fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

EVENT INDUSTRIJA UPOZORAVA: Ako mladima zabranite odlazak na koncerte, mnogi će se zapitati zašto bi se uopće cijepili

Autor: Ivana Jurišić

Event industrija koja s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čini 6,3 posto BDP-a jedna je u nizu brojnih industrija koje proteklih dana dižu svoj glas nezadovoljni pojedincima koji upravo njihovu industriju smatraju glavnim krivcem za pandemiju kad, kako kažu u udruzi Glas poduzetnika, to ne može biti dalje od istine:

“Od mjeseca lipnja 2021. godine, kada je na snagu stupila odluka kojom se ponovno dopušta održavanje kulturnih manifestacija uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je preko stotine koncerata, manifestacija i festivala na otvorenom bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze posjetitelja virusom, pa se kao industrija s pravom pitamo zašto nas se konstantno proglašava glavnim krivcem i problemom pandemije”, pitaju se iz udruge.

 

Prvaci u cijepljenju

 

“Naš je stav da niti jedan sustav, pa tako ni ovaj, ne može počivati na mišljenima pojedinaca, jednostranim izjavama i poduzimanjima ili neujednačenoj praksi, pogotovo kada se radi o ograničavanju Ustavom Republike Hrvatske zajamčenih prava, kao što su pravo na okupljanje i pravo na rad. Pravila u takvim situacijama moraju biti jasna, transparentna i jednako primjenjiva na sve. Kao što smo kroz razdoblje koronakrize pokazali i dokazali, mi smo ta pravila spremni poštivati, vjerujući u stručnost stožera i ljudi koji ga čine, ali je apsolutno neprihvatljivo da se jedna cijela industrija stigmatizira kroz glasne izjave pojedinaca kojima je cilj ponovno zatvaranje kompletne jedne industrije”, rekao je Adnan Mehmedović, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Iz Odbora za event industriju napominju da je upravo implementacija COVID potvrda na eventima jedan od glavnih motivacija mlađoj populaciji za cijepljenje.

“Event industrija kao takva, svjesna situacije i problema, vjerojatno je i jedna od djelatnosti s najvećom stopom procijepljenosti zaposlenika u državi. Ako se dovede u pitanje sloboda mladih da se okupljaju uz poštivanje propisanih mjera i primjenu COVID potvrda, bojimo se da će doći do toga da će se mnogi zapitati zašto bi se uopće cijepili”, rekli su iz Odbora.
Odbor za event industriju udruge Glas poduzetnika ovim putem ističe da shvaća da aktualna epidemiološka situacija svakako zaslužuje pozornost i oprez te odgovorno ponašanje svih građana, a naročito onih koji predstavljaju organizatore događanja, koncerata, festivala te općenito okupljanja kojima prisustvuje veći broj ljudi. Organizatori evenata svjesni su složenosti situacije te su u tom smislu spremni odgovorno primijeniti sve važeće epidemiološke mjere, a posebice osigurati da svi posjetitelji koji prisustvuju događanjima spadaju u jednu od tri kategorije – da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli covid-19.

 
Želimo jasna pravila

 

Međutim, upravo zbog te spremnosti, odgovornosti i predanosti organizatori evanata i djelatnici u event industriji ne mogu više šutjeti i promatrati neprestane istupe pojedinih epidemiologa i voditelja lokalnih stožera koji ne posustaju u širenju histerije upravo oko segmenta djelatnosti event industrije. Nemoguće je ne reagirati na proturječne informacije, dizanje nepotrebne panike i neargumentirano prozivanje festivala, koncerata, partyja, noćnih klubova i sličnog. Naime, ukoliko važeće mjere propisuju da je moguće okupljanje bez mjera, pod uvjetom da svi posjetitelji zadovoljavaju gore navedene uvjete, takve događaje treba poticati, a ne stigmatizirati. Event industrija jedina je gospodarska grana u Hrvatskoj koja je paralelno s uvođenjem COVID potvrda primijenila provođenje iste bez prijelaznog razdoblja i vremena prilagodbe, a mnogi koncerti i festivali su otkazani jer su prodavali ulaznice prema važećim mjerama iz lipnja koje nisu uključivale primjenu COVID potvrda.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.