Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

EUROPSKA ODLUKA KOJA JE VAŽNA I ZA HRVATSKU! Slučaj koji godinama potresa našu zemlju možda se napokon završi

Autor: S.P.

Bliži li se kraj slučaja švicarski franak?

Iz Udruge Franak u četvrtak su objavili da je Sud EU donio presudu u španjolskom predmetu koja ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

U Udruzi očekuju da će Sud EU jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu. To znači da potrošači s konverzijama iz švicarskog franka u euro imaju pravo na obeštećenje.

“Nije moguće da nakon čitavog niza sličnih presuda sud promijeni svoje stavove”, navode u priopćenju.

“Dugo smo očekivali presudu Suda EU po španjolskom predmetu C-268/19, kojom je Sud EU trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom. To je identično konverziji u slučaju franak u Hrvatskoj, gdje su potrošači konvertirali CHF u euro prije nego što je bila utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF. Dapače, zakon je donesen upravo 2015. nakon što je već i revizijski na Vrhovnom sudu utvrđeno kolektivno da valutna klauzula CHF nije ništetna”, ističu u Udruzi Franak.

Dodali su kako “tada nije bilo baš nikakvih naznaka da bi se sve to moglo kasnije promijeniti, da će Ustavni sud vratiti postupak na Vrhovni sud i da će se u potpunosti promijeniti prvobitna loša odluka visokih sudova”.

Podsjetimo, Sud EU svoju bi odluku u hrvatskom slučaju konverzije kredite trebao donijeti potkraj ove ili početkom sljedeće godine.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.