fbpx

Europska komisija prihvatila plan sanacije Hypo banke

Autor: A.B.

Europska komisija zamjera Austriji jer je Hypo Alpe Adria već druga banka koju je preuzela država, no u Bruxellesu su svjesni da alternativa predstavlja propast banke.

Europska komisija je nakon dugog oklijevanja odlučila prihvatiti plan austrijski plan sanacije za spas banke Hypo Alpe Adria, piše Deutsche Welle.

Banka, koja je u međuvremenu nacionalizirana, i dalje se nalazi u dubokim poteškoćama. Austrijski list Profil nedavno je naveo kako je preminuli koruški političar Jorg Haider na računima u Liechtensteinu mitom došao do 45 milijuna eura. No, unatoč tome, najveći problem Hypo banke su nepouzdani krediti.

Gottwald Kranebitter, novi predsjednik uprave banke, priznao je da je bilanca banke opterećena najmanje jednom milijardom eura rizičnih kredita. U upravi banke, unatoč sumnjivim investicijama i olakom posuđivanju novca, kažu kako su zbog krize koja je pogodila jugoistok Europe u prvom polugodištu morali obustaviti naplatu kredita u iznosu od oko 600 milijuna eura.


Komotna zaliha u likvidnosti

Europska komisija zamjera Austriji jer je Hypo Alpe Adria već druga banka koju je preuzela država nakon nacionalizacije zadružne štedionice Kommunalkredit Austria. Međutim, svjesni su da je Hypo Alpe Adria osuđena ili na pomoć države ili na propast nakon što je banka u prosincu prošle godine objavila gubitak od 3,7 milijardi eura. Država je preuzela uz vlasništvo preuzela dugove dotadašnjeg vlasnika, što je značilo da je u banku uložila 100 milijuna eura državnih jamstava i 550 milijuna eura u svrhu rekapitalizacije banke.

Unatoč navedenim problemima, novi predsjednik uprave Kranebitter siguran je da je moguće sanirati banku i ponovno je predati tržištu nakon provođenja opsežnih mjera jer banka raspolaže ‘komotnom zalihom u likvidnosti, te je njihova platežna sposobnost je zajamčena’.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.