fbpx

Europska komisija danas je predstavila ambiciozan novi porezni paket i hitne kratkoročne mjere za borbu protiv koronavirusa

Autor: T.Š.

Europska komisija je danas predstavila hitne kratkoročne mjere za jačanje pripravnosti zdravstva EU-a za slučajeve izbijanja bolesti COVID-19. Komisija je od samog početka koordinirala razmjenu informacija i preporuka u pogledu prekograničnih djelovanja i mjera u području zdravlja. Kontinuirani oprez i brz odgovor Komisije i država članica ključni su kako bi se osiguralo da se širenje virusa može ograničiti i da se može izbjeći novo opće ograničenje kretanja, navodi se na službenim stranicama.

Komunikacija je usmjerena na sve mjere potrebne za poboljšanje pripravnosti, uključujući testiranje i praćenje kontakata, poboljšani nadzor javnog zdravlja i širi pristup medicinskim protumjerama kao što su osobna zaštitna oprema, lijekovi i medicinski proizvodi. Uključene su i mjere za povećanje kapaciteta u slučaju povećane potražnje za zdravstvenom skrbi, nefarmaceutske protumjere, potpora manjinama i ugroženim osobama te mjere za smanjenje tereta sezonske gripe.

U Komunikaciji se iznosi niz prioritetnih mjera koje trebaju poduzeti nacionalna tijela, Komisija i agencije EU-a:


Povećani obuhvat testiranja, praćenje kontakata i nadzor koji provode tijela javnog zdravstva radi mapiranja klastera kako bi se ograničilo širenje bolesti. Uz Komunikaciju, Komisija je danas donijela Provedbenu odluku o potpori prekograničnoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje unutar EU-a.

Osiguravanje neometane opskrbe osobnom zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim proizvodima s pomoću mehanizama kao što su zajednička nabava u izvanrednim situacijama i strateške zalihe EU-a.

Održavanje brzog pristupa kapacitetima javnoga zdravstva za slučaj povećane potražnje bez zanemarivanja drugih područja zdravstvene zaštite, uključujući financijsku potporu za prijevoz medicinskog osoblja i pacijenata između država članica i koordinaciju raspoređivanja zdravstvenih timova i opreme za hitne slučajeve u zemlje koje to zatraže u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.
Pružanje ciljanih i lokaliziranih nefarmaceutskih mjera na temelju istraživanja i dokaza te pravovremena razmjena informacija o učinkovitosti ponovno uvedenih mjera.

Pružanje potpore ugroženim skupinama kao što su starije osobe, osobe s prethodnim zdravstvenim problemima i one s margina društva razmjenom najboljih metoda testiranja, skrbi i liječenja, uključujući u području mentalnog zdravlja i psihosocijalne potpore.

Smanjenje tereta sezonske gripe većom procijepljenošću i drugim sredstvima kao što je osiguravanje nabave dodatnih količina cjepiva protiv gripe na nacionalnoj razini kako bi se izbjegao dodatni pritisak na ionako opterećene zdravstvene sustave.
Izjave članova Kolegija:

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je:

”Sada znamo više o virusu, ali naša je dužnost ostati na oprezu i djelovati preventivno. Danas predstavljenim skupom mjera nastoje se suzbiti mogući novi slučajevi izbijanja bolesti COVID-19. Poučeni iskustvima iz proteklih mjeseci izrađujemo planove kako bismo izbjegli improvizaciju, jačamo pripravnost u svim područjima, čuvamo jedinstveno tržište i njegove glavne slobode te olakšavamo put prema gospodarskom i socijalnom oporavku Unije.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je:

”Puno smo napredovali od najgore faze pandemije bolesti COVID-19, ali virus još uvijek kruži među nama. Oprez, pripravnost i koordinacija nužni su za sprečavanje općeg izbijanja bolesti. Danas pozivamo na snažno i zajedničko djelovanje kako bismo zaštitili naše građane te ćemo u tome podupirati države članice. Naša je odgovornost da se za to potpuno pripremimo. Sada nije vrijeme za opuštanje.”

Kontekst

Pandemija bolesti COVID-19 podvrgnula je cijeli EU-u, a i svijet, dosad nezabilježenom pritisku. Mnoge zemlje morale su se suočiti s rasprostranjenim širenjem virusa u zajednici. EU i njegove države članice uveli su mjere za ublažavanje društvenih i gospodarskih učinaka, kao što su održavanje funkcioniranja unutarnjeg tržišta, potpora prometnom i turističkom sektoru, zaštita radnih mjesta i potpora uslugama zdravstvene skrbi za ugrožene skupine. Komisija je izdala i preporuke o mjerama koje se primjenjuju na putovanja i granice nužnima za zaštitu zdravlja naših građana i očuvanje unutarnjeg tržišta.

Države članice sve su koordiniranije u odgovoru, što je neophodno kako bi se osiguralo da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom u cijeloj Uniji. Javnozdravstvene mjere koje su poduzele zemlje pridonijele su smanjenju broja novih slučajeva zaraze na razinu kojom zdravstveni sustavi mogu upravljati. To je omogućilo postupno ukidanje raznih nametnutih ograničenja i ponovno otvaranje većine aktivnosti, u skladu s uputama europskog plana za ukidanje mjera ograničavanja.

Virus se neće zaustaviti na granicama EU-a. Komisija će i dalje u koordinaciji s drugim globalnim akterima, uključujući Ujedinjene narode i WHO, nastojati osigurati adekvatan međunarodni odgovor na ovu globalnu prijetnju zdravlju, uključujući pravedan pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Porezno rasterećenje

 Europska komisija danas je donijela  i ambiciozan novi porezni paket kako bi se osiguralo da porezna politika Unije podupire gospodarski oporavak i dugoročni rast Europe. Paket se temelji na dva stupa: pravednost i jednostavnost. Pravedno oporezivanje i dalje je glavni prioritet Europske komisije kao sredstvo za zaštitu javnih prihoda koje će kratkoročno imati važnu ulogu za gospodarski oporavak, a dugoročno za prosperitet Unije.

Današnjim se paketom nastoji povećati porezna pravednost jačanjem borbe protiv zlouporabe poreznog sustava i nepoštene porezne konkurencije te povećanjem porezne transparentnosti. Paketom se i pojednostavnjuju porezna pravila i postupci kako bi se poboljšalo okruženje za poduzeća u cijeloj Uniji. To uključuje uklanjanje poreznih prepreka i administrativnih opterećenja za porezne obveznike u mnogim sektorima kako bi poduzeća lakše napredovala i rasla na jedinstvenom tržištu, navodi se na službenim stranicama.

Današnji porezni paket sastoji se od tri zasebne, ali povezane inicijative:

U Akcijskom planu za oporezivanje predstavljeno je 25 različitih mjera kako bi oporezivanje bilo jednostavnije, pravednije i prilagođenije modernom gospodarstvu u nadolazećim godinama. Tim će se mjerama poštenim poreznim obveznicima olakšati život uklanjanjem prepreka u svakoj fazi, od registracije do prijave, plaćanja, provjere i rješavanja sporova. Akcijskim planom državama članicama će se pomoći da iskoriste potencijal podataka i novih tehnologija, učinkovitije se bore protiv poreznih prijevara, poboljšaju usklađenost i smanje administrativno opterećenje.
Prijedlogom o administrativnoj suradnji (DAC 7) pravila Unije o poreznoj transparentnosti proširuju se na digitalne platforme tako da i oni koji zarađuju prodajom robe ili usluga na platformama plate pošteni dio poreza. Tim novim prijedlogom osigurat će se da države članice automatski razmjenjuju informacije o prihodima koje prodavatelji ostvaruju na internetskim platformama. Prijedlogom se isto tako jačaju i pojašnjavaju pravila u drugim područjima u kojima države članice surađuju u borbi protiv zlouporabe poreznog sustava, primjerice na zajedničkim poreznim revizijama.

Komunikacija o dobrom poreznom upravljanju usmjerena je na promicanje pravednog oporezivanja i suzbijanje nepoštene porezne konkurencije u Uniji i na međunarodnoj razini. U tu svrhu Komisija predlaže reformu Kodeksa ponašanja kojim se uređuje porezna konkurencija i sprječavaju štetne porezne prakse u Uniji. Predlažu se i poboljšanja EU-ova popisa nekooperativnih zemalja i državnih područja izvan EU-a koji odbijaju primjenjivati međunarodno dogovorene standarde. To je već potaknulo treće zemlje da usvoje standarde dobrog poreznog upravljanja, no potrebno je učiniti više. U Komunikaciji se opisuje i pristup Unije suradnji sa zemljama u razvoju u području oporezivanja, u skladu s Programom održivog razvoja do 2030.

Današnji Paket prvi je dio sveobuhvatnog i ambicioznog poreznog programa Unije za naredne godine. Komisija će raditi i na novom pristupu oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće kako bi se riješili izazovi digitalnog gospodarstva i osiguralo da sva multinacionalna poduzeća pošteno plate svoj dio. U kontekstu zelenog plana Komisija će iznijeti prijedloge kako bi se osiguralo da se oporezivanjem podupire Unijin cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Tim višedimenzionalnim pristupom reformiranja oporezivanja u Uniji nastoji se oporezivanje učiniti pravednijim, zelenijim i prikladnim za moderno gospodarstvo, čime se pridonosi dugoročnom, održivom i uključivom rastu.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, izjavio je:

”Sada više nego ikad prije državama članicama potrebni su sigurni porezni prihodi kako bi mogle ulagali u ljude i poduzeća kojima je to najpotrebnije. Istovremeno moramo ukloniti porezne prepreke te poduzećima iz Unije olakšati inovacije, ulaganja i rast. Današnji porezni paket korak je u pravom smjeru koji će pridonijeti da oporezivanje postane pravednije, prilagođenije korisnicima i našem digitalnom svijetu.”

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je:

”Pravedno oporezivanje odskočna je daska koja će našem gospodarstvu pomoći da se oporavi od krize. Kada je riječ o plaćanju poreza, moramo olakšati život poštenim građanima i poduzećima, a otežati ga prevarantima i utajivačima poreza. Tim će se prijedlozima državama članicama pomoći da osiguraju prihode koji su im potrebni za ulaganja u ljude i infrastrukturu, te će se istodobno stvoriti bolje porezno okruženja za građane i poduzeća u cijeloj Europi.”

GORE OD OČEKIVANJA Pad BDP-a bit će veći od procijenjenog, samo dvije članice EU stoje lošije od Hrvatske

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.