Nikola Cutuk/PIXSELL

Europska komisija će provjeriti trošenje novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj!

Autor: T. P.

S obzirom na to da je Europski revizorski sud već u nekoliko navrata utvrdio da se u natječajima za dodjelu sredstava iz EU fondova, koje provode države članice, a za ostvarivanje ciljeva određenih politika, umjetno stvaraju uvjeti kako bi određeni pravni subjekti ostvarili nezakonitu prednost nad konkurencijom, zastupnica Petir izrazila je zabrinutost da takvo postupanje ne ugrozi budućnost financiranja hrvatskih poljoprivrednika iż sredstava EU.

S obzirom na sadržaj otvorenog pisma koje je Hrvatska voćarska zajednica uputila nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj 20. studenoga 2015. godine, te potom i zastupnicima u Europskom parlamentu, a u kojem upozoravaju na nepravilnosti vezane uz natječaj za dodjelu europskih sredstava vezanih uz mjeru M04 »Ulaganja u fizičku imovinu«, Podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., jedino je reagirala Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je o toj temi uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji na koje je danas primila odgovor.

Naime, kako je zastupnica Petir više puta upozorila, u navedenom natječaju Ministarstvo poljoprivrede RH omogućilo je da se na natječaj za dodjelu europskih sredstava prijave povezana društva (društva kćeri). Za 16 korisnika odobreno je 473.097.904,00 kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Sve te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja ostvarile su dodatne bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima. Od tih 16 tvrtki, njih 5 je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa pri čemu su ukupno imale samo 2 zaposlena djelatnika. Nakon provedenog natječaja planiralo im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore ili 17,85% ukupne sedmogodišnje potpore predviđene prvim natječajem. Upravo činjenica da se radi o tvrtkama kćerima koje su na natječaju dobivale bodove za projekte u suradnji s trgovačkim društvima s kojima su povezane vlasničkim odnosima predstavlja teško kršenje pravila tržišnog natjecanja.

S obzirom na to da je Europski revizorski sud već u nekoliko navrata utvrdio da se u natječajima za dodjelu sredstava iz EU fondova, koje provode države članice, a za ostvarivanje ciljeva određenih politika, umjetno stvaraju uvjeti kako bi određeni pravni subjekti ostvarili nezakonitu prednost nad konkurencijom, zastupnica Petir izrazila je zabrinutost da takvo postupanje ne ugrozi budućnost financiranja hrvatskih poljoprivrednika iż sredstava EU. „Ovdje se radi o novcu europskih (a da ne zaboravimo i hrvatskih) poreznih obveznika te svako kršenje uvjeta i varanje znači i pronevjeru našeg teško zarađenog novca. Taj je novac namijenjen pomoći poljoprivrednom sektoru, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i onima kojma je nužno potreban za ispunjenje osnovnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i očuvanja ruralnog prostora”, rekla je Petir.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan dao je odgovor na postavljeno zastupničko pitanje Marijane Petir te u odgovoru naglasio kako su države članice dužne uspostaviti sustav nadzora i upravljanja sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s jasnim dužnostima i linijama odgovornosti. Funkcioniranje tih sustava podliježe revizijama. Također, u odgovoru je rečeno kako hrvatska tijela dosad nisu prijavila umjetno stvorene uvjete u okviru spomenutog natječaja te da će se detaljne provjere obaviti tijekom budućih revizija koje provodi Komisija.

“Nadam se da su nadležna tijela u RH poslušala primjedbe poljoprivrednika te da su naposljetku izuzeli iz raspodjele sredstava tvrtke koje su stvorile umjetne uvjete kako bi ostvarile nezakonitu prednost pred ostalima prijavljenima na taj natječaj, jer ako nisu, bez obzira što iz Hrvatske nije pristigla niti jedna formalna prijava Europskoj komisiji, revizija će  u svom redovitom poslovanju kontrolirati kako Hrvatska troši novac namijenjen ruralnom razvoju i kazniti nas ukoliko utvrdi nepravilnosti,” rekla je Petir. Prijevare se u EU strogo kažnjavaju. Pravni subjekti kazneno odgovaraju, a prijevare nadležnih tijela i akreditiranih agencija završavaju ili oduzimanjem teško stečenih akreditacija ili suspenzijom sredstava iz određenog fonda. Češkoj prijeti oduzimanje akreditacije nacionalnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi i suspenzija plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi ZPP-a, dok Rumunjskoj zbog sumnje na pronevjeru sredstava prijeti istraga OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prijevara). “Zamislite s kojom bi se strašnom situacijom suočili hrvatski poljoprivrednici u slučaju suspenzije EU sredstava samo zato što je netko tko je imao moć odlučivanja u to vrijeme pogodovao određenim tvrtkama i time prekršio pravila. S time se ne smije igrati,“ rekla je Petir i zaključila: „To je teško stečeni novac hrvatskih građana koji su putem poreza uplatili u proračun RH, a RH u zajednički Proračun EU kako bi se povećao učinak toga novca na krajnje korisnike i društvo u cjelini i s tim novcem se nitko nema pravo kockati. Smatram da Hrvatska sama mora provesti reviziju rečenog natječaja kako ne bi bilo prekasno kada stignu EU revizori.”

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.