Foto: Guliver/Petr Kupec (CTK via AP)

EUROPA STJERALA ORBANA U KUT? Čini se da bi ‘neposlušnik’ mogao nagrabusiti: Budimpešta razmišlja o zakonima koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje sredstava

Autor: N.K

Mađarski premijer Viktor Orban u konstantnim je problemima s Europskom komisijom koja je ovu nedjelju predložila  Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava, a Budimpešta ima prigodu to izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za ovu odluku.

Ovo odluka bez presedana donesena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Komisija predlaže Vijeću EU-a, to jest državama članicama zamrzavanje 65 posto sredstava iz tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Prema riječima povjerenika za proračun riječ je o iznosu od oko 7,5 milijardi eura.

Komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o čitavom nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.

 




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.