AP Photo/Michael Sohn, File/Guliver

‘EUROPA SE MORA ODMAH PRIPREMITI!’ Sve glasnija upozorenja o ruskom plinu: ‘Još više razumijemo namjere Moskve’

Autor: M.P.

Europa se mora odmah pripremiti da Rusija ove zime isključi sav izvoz plina u regiju, rekao je čelnik Međunarodne energetske agencije, koji je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i održavanju nuklearnih elektrana otvorenim.

Fatih Birol rekao je da bi smanjenje opskrbe posljednjih tjedana, koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju moglo, zapravo, biti početak širih rezova osmišljenih kako bi se spriječilo punjenje skladišnih objekata u pripremi za zimu, dok Rusija nastoji steći utjecaj na regiju, piše Guardian.

“Europa bi trebala biti spremna u slučaju da ruski plin bude potpuno prekinut”, rekao je u intervjuu za Financial Times. “Što se više približavamo zimi, to više razumijemo namjere Rusije.

Rezovi su ruska poluga u zimskim mjesecima

“Vjerujem da su rezovi usmjereni na izbjegavanje europskog punjenja skladišta i povećanje ruske poluge u zimskim mjesecima.”

Zemlje EU-a se utrkuju s popunjavanjem skladišta, a Njemačka se nada da će dosegnuti 90% kapaciteta do studenog. Njihova spremišta su samo napola puna.

Države članice također rade na smanjenju svog oslanjanja na ruska fosilna goriva, nabavljanjem plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, i ubrzavanjem prelaska na obnovljivu energiju, iako su dužnosnici priznali da utrka za postupnim izbacivanjem ruske nafte i plina znači sagorijevanje više ugljena i održavanje nuklearnih elektrana.

Treba se pripremiti na racionalizaciju potrošnje

Birol je rekao da hitne mjere koje su europske vlade poduzele za smanjenje potražnje za energijom vjerojatno nisu otišle dovoljno daleko, te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.




“Vjerujem da će biti sve dubljih mjera potražnje kako se zima bude približavala”, rekao je Birol. Dodao je da će se možda trebati racionalizirati opskrbe plinom ako Rusija namjerava dodatno smanjiti izvoz plina.

Smanjena isporuka nizu zemalja

Moskva je posljednjih tjedana smanjila ili čak prekinula isporuke plina u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na njihovu odluku da uvedu sankcije Kremlju zbog invazije na Ukrajinu.

Opskrbe ruskog plina Europi primljene preko plinovoda Sjeverni tok 1 – koji se proteže ispod Baltičkog mora do Njemačke – su u padu.




Prošlog tjedna, ruska državna energetska tvrtka Gazprom objavila je drugo smanjenje plina koji se transportira plinovodom, smanjujući opskrbu na samo 40% kapaciteta.

Talijanska energetska tvrtka Eni izvijestila je o prepolovljenju Gazpromovih isporuka plina Italiji, koja oko 40 posto uvezenog plina dobiva iz Rusije. U međuvremenu, francuski mrežni operater GRTgaz rekao je da Francuska nije primila ruski plin preko Njemačke od sredine svibnja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošlog je tjedna za smanjenje opsrbe okrivio probleme s održavanjem, pozivajući se na ranije komentare u kojima se navodi da Rusija nije u stanju osigurati povrat opreme poslane u Kanadu na popravak.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.