fbpx

Europa napokon ima potvrdu: Banke u Hrvatskoj su obični lihvari!

Autor: Marko

Hrvatska je nepotistička zemlja, a mentalitet je takav i u bankarskom sustavu. Krediti se dijele na krvnom srodstvu, stranačkoj podobnosti ili nekoj drugoj liniji poznanstva. Nije bitno jesu li ti krediti naplativi i stvaraju li uteg na financijsko poslovanje u Hrvatskoj.

Sad ćemo napokon saznati tko radi po pravilima, a tko ne. Europska unija je krenula u svoj stres test bankarskih sustava u državama članicama. Laički rečeno, provjeravat će se poslovanje banaka za koje Europa ocijeni da su od važnosti za cijeli bankarski sustav u nekoj državi. Ovaj stres test trebao bi pokazati koliko su banke otporne na promjene u financijskom sustavu. U slučaju Hrvatske to su Zagrebačka banka, Erste, Privredna banka Zagreb i Raiffeisen banka.

Ove četiri banke našle su se pod posebnim povećalom iz još jednog razloga. Početne europske analize pokazale su da su ove banke podijelile puno loših kredita koje vjerojatno neće tako skoro naplatiti. U slučaju kad banka ima loš kredit za koji ne zna kako da ga naplati, HNB radi rezervaciju na taj novac. Drugim riječima, HNB uzima iznos tog kredita od te banke i drži ga kod sebe dok se taj kredit na ovaj ili onaj način ne riješi. Gore spomenute četiri banke su, prema procjenama europskih institucija, uspjele natući oko 200 milijuna eura više loših kredita nego što im je HNB već rezervirao. To znači da će europske institucije tražiti da se i taj iznos rezervira.

Zanimljivo je da je iz skupine banaka od važnosti za državni bankarski sustav izbačena Hypo banka, pogotovo kad se zna da je Hypo svojevremeno bio jedan od rekordera u davanju loših kredita. To može značiti jedno od dvije stvari. Prva je da je značaj Hypo banke na hrvatskom tržištu toliko pao da ju više ne možemo smatrati relevantnom, a druga, opcija je da je Hypo u Hrvatskoj napokon dovela svoje knjige u red kako bi se hrvatska podružnica mogla što bolje prodati nekom novom vlasniku.


Toliko kredita daju samo lihvari

Svakoj banci se može dogoditi da tu i tamo da nekakav loš kredit koji se ne može naplatiti, ali kad je riječ o 200 milijuna eura loših kredita, jasno je da nešto ne štima. Velika je vjerojatnost da je najveći dio tih kredita bio namjerno dodijeljen zato jer je banka znala da se taj kredit neće moći platiti. Realnost u hrvatskoj je da banke kod nas redovito daju loše kredite, a razlozi su uvijek isti, čista financijska korist.

Najčešći razlog zašto se dijele loši krediti je jer je banka ‘bacila oko’ na neku nekretninu. Prinicip je jednostavan, daj kredit nekome tko ga ne može platiti i onda mu uzmi nekretninu koja vrijedi više od samog kredita. Nekretninu kasnije prodaj na nekakvoj dražbi i stvar je riješena. Obično su to slučajevi na našoj obali i priobalju jer tamo nekretnine imaju najveću vrijednost i gospodarski potencijal.

Drugi razlog zašto se dijele loši krediti je jednako jednostavan. Hrvatska je nepotistička zemlja, a mentalitet je takav i u bankarskom sustavu. Krediti se dijele na krvnom srodstvu, stranačkoj podobnosti ili nekoj drugoj liniji poznanstva. Nije bitno jesu li ti krediti naplativi i stvaraju li uteg na financijsko poslovanje u Hrvatskoj.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.