fbpx

EUROPA NAM SE SMIJE: Mi bi uvodili porez na nekretnine, a katastar nam je iz 19. stoljeća!

Autor: Marko

Zašto onda Lalovac toliko forsira uvođenje novog poreza? Jer se očito preračunao kad je pristao pomaknuti visinu neoporezivog iznosa plaće s 2200 na 2600 kuna. Istina, ta mjera će povećati plaće svim građanima (najviše onima koji već imaju dobre plaće), ali će zato astronomski smanjiti proračuni svih lokalnih samouprava u državi!

Europa nam se smije svaki put kad netko iz naše Vlade spomene porez na nekretnine koji se treba uvesti 2015. godine. Čekaj! Nedavno je odlučeno da će se novi porez uvoditi 1. siječnja 2016. godine. Zašto odjednom takva promjena plana? Jer svaki put kad ministar Lalovac uzme prevelik zalogaj, netko mu mora objasniti da ga hrvatski birokratski sustav ne može progutati. Ako je i s porezom na nekretnine koji je postao predmet sprdnje europskog Odbora za ekonomsku politiku.

Problem je jednostavan za razumjeti, ali težak za ispraviti jer je u pitanju dva stoljeća pogrešnog rada državnih institucija. Čini se kao da nitko ne može urazumiti ministra financija Borisa Lalovca u namjeri da na silu uvede ovaj novi porez. Kako to misli izvesti, nitko ne zna jer je naš katastar još iz 19. stoljeća. Ne šalimo se. Naš katastar zbilja datira iz tog vremena, a to je za suvremenu europsku državu nezamislivo. Naravno, na pitanje katastra Lalovac nije dao nikakav odgovor niti eurobirokatima u Bruxellesu, niti predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca(HUP) koji su ga prvi upozorili na taj problem.

Već dva stoljeća zabušavaju, a sad se čude


Naravno, oni su upozorili na problematiku katastra iz drugih razloga. Ni tvrtke nemaju riješene zemljišne knjige pa ih je strah koliki bi porez oni morali platiti jednog dana kad će nam katastar raditi kao računalo, a ne izgledati kao karta iz II. Svjetskog rata. Lakše im je odugovlačiti i nadati se da se taj porez nikad ne uvede. Kako je krenulo, uvođenje novog poreza će se pomaknuti za još koju godinu, na sreću tvrtki i građana. Jedini koji bi zapravo bili sretni s novim porezom na nekretnine su lokalne samouprave, ali o tome nešto kasnije.

“Hoćete li biti u stanju uvesti porez na nekretnine” i “hoćete li srediti katastar na vrijeme”, pitanja su koje ministru Lalovcu Odbor redovito postavlja kao da mu tepa. Vjerojatno jer znaju da je realan odgovor ne. Da bi se takav porez uopće uveo, prvo se treba dobro znati čije je što, a naš katastar je ničija zemlja gdje se jednostavno ne zna gdje jedno zemljište prestaje, a gdje počinje drugo, samim time ne zna se tko je vlasnik koje nekretnine. Ideja je da porez na nekretnine zamjeni komunalne doprinose, ali na način da porez bude veći od onog komunalnog doprinosa koji se plaćao do sada. Jedna od mnogih kontradikcija ove priče je da se iz komunalnih naknada prije svega financiraju lokalne zajednice. Znači da taj novac ide direktno općinama i gradovima.

Zašto onda Lalovac toliko forsira uvođenje novog poreza? Jer se očito preračunao kad je pristao pomaknuti visinu neoporezivog iznosa plaće s 2200 na 2600 kuna. Istina, ta mjera će povećati plaće svim građanima(najviše onima koji već imaju dobre plaće), ali će zato astronomski smanjiti proračuni svih lokalnih samouprava u državi! Da bi Lalovac pokrio tu rupu koji je, manje-više, sam izazvao, sad mora smisliti način da poveća prihode gradovima i općinama. To je samo još jedan način na koji se Lalovac pokušava izvući iz vlastite pogreške. Jedini problem je što nije računao na to da državne službe dva stoljeća nisu razmišljale u naprijed. Ako su i ti državni službenici bili poput njega, zbilja je to mogao pretpostaviti!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.