fbpx
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

EUROPA BILJEŽI VELIKU NESTAŠICU UGLJIČNOG DIOKSIDA: Saznajte zašto je to važnije od bilo kakvih poskupljenja o kojima se govori

Autor: Dnevno.hr

Cijene plina u Europi rastu rekordnom brzinom, strane vlade su na sto muka dok smišljaju kako da olakšaju zimu svojim građanima, a a ministar Ćorić umiruje hrvatske građane da poskupljenja plina u našoj zemlji neće biti – odnosno neće ga biti do travnja sljedeće godine

Saša Žiković, profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, je gostujući na televiziji N1 rekao kako su zalihe plina na rekordno niskim razinama za ovo doba godine i pitanje je tko je kriv za ovu situaciju. Žiković ističe kako su Rusi mogli više pomoći, ali su oni ispunili sve svoje obveze.

Europa je sama mogla sama kupovati i vući plin u spremišta, kaže profesor, ali mislili su da će pojeftiniti zbog korone. i sad je gotovo.


Žiković ističe kako građani nisu ni svjesni toga koliko je plin skočio na burzama.

“Prije je bio 15 eura, a sad je već 100 eura”, kaže.

Europa se suočava i s nestašicom ugljičnog dioksida, a Živković ističe kako najveće tvrtke i u Britaniji i Skandinaviji zatvaraju svoju proizvodnju. Prošle godine su na svjetskoj razini za 60 posto skočile cijene hrane, a sad će skočiti još više jer umjetna gnojiva trebaju za proizvodnju.

Koliko je važan CO2 dovoljno govori činjenica da je se koristi za omamljivanje životinja prije usmrćivanja, te u vakuumskom pakiranju prehrambenih proizvoda kako bi se produžio njihov rok trajanja i u gaziranim pićima kao što su jabukovača, bezalkoholna pića i pivo. U svom krutom obliku CO2 je suhi led koji se koristi u dostavi hrane kako bi se zaštitila od kvarenja. Uglavnom bez CO2, nema hrane.

Kineska partija je jučer rekla energetskim kompanijama neka kupuju sve energente po bilo kojoj cijeni, jer ne žele da imaju problem kao u Velikoj Britaniji, kaže.

Na pitanje što dovršenje Sjevernog toka 2 znači za Hrvatsku Žiković odgovara da Njemačka time postaje energetski hub.
Na objavu ministra Ćorića da Hrvatska neće vidjeti poskupljenja,  Žiković odgovara da je to istina jer imamo potpisan ugovor na godinu dana koji nam garantira fiksnu cijenu, a nakon 1. travnja se možemo nadati da će proljeće biti toplije i da cijene koje ćemo ugovarati neće biti ovako astronomske.

Ističe kako se u sadašnjoj krizi vidi koliko je važno imati jednu snažnu i zdravu kompaniju kao što je HEP, jer da je HEP privatna kompanija, naplaćivali bi cijenu s burze, dvostruko veću nego što je sad te bi ljudi birali hoće li jesti ili će se grijati.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.