fbpx

Erste ponudio konverziju kredita iz švicaraca u eure

Autor: D.G.

Iz Ersta poručuju da je jedini uvjet zadržavanja važeće kamatne stope, odnosno da ona nije manja od minimalno dopuštene kamatne stope nakon konverzije, koja za stambene kredite iznosi 4,7 posto, adaptacijske 6 posto, a hipotekarne i konsolidacijske kredite 'Iz minusa u plus' 8 posto.

Erste banka u razdoblju od 1. listopada 2012. do 30. lipnja 2013. klijentima nudi mogućnost konverzije kredita svih namjena vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak u kredite vezane uz euro, uz zadržavanje iste, odnosno važeće kamatne stope u trenutku ugovaranja konverzije, stoji u bančinom priopćenju.

Iz Ersta poručuju i to da jedini uvjet zadržavanja važeće kamatne stope jest da ona nije manja od minimalno dopuštene kamatne stope nakon konverzije, koja za stambene kredite iznosi 4,7 posto, adaptacijske 6 posto, a hipotekarne i konsolidacijske kredite „Iz minusa u plus“ 8 posto.

Korisnici CHF kredita čija je važeća kamatna stopa po kreditu niža od minimalne dopuštene nakon konverzije, ukoliko to žele također mogu konvertirati kredit uz popratno usklađivanje kamatne stope na minimalnu razinu, ovisno o vrsti kredita u korištenju. Za konverziju kredita ne plaća se posebna naknada, a provodi se uz primjenu srednjeg tečaja Erste banke.


Produljenje roka otplate nakon konverzije i prijevremeni povrat CHF stambenih kredita dozvoljen je bez naknade.

Osim mogućnosti konverzije kredita, klijenti Erste banke imaju i dvije dodatne opcije. Za konvertirane stambene kredite čiji je preostali rok otplate kraći od 300 mjeseci i čiji korisnici u trenutku povrata kredita neće biti stariji od 65 godina, omogućeno je ugovaranje produljenja krajnjeg roka dospijeća kredita do pet godina.

Osim toga, za korisnike CHF stambenih kredita svih namjena omogućena je djelomična ili potpuna prijevremena otplata kredita, bez plaćanja naknade.

Ugovaranje svih mjera (konverzije, produljenja roka otplate nakon konverzije te prijevremene otplate) obavlja se uz sklapanje aneksa ugovorne dokumentacije te uz trošak solemnizacije kod javnog bilježnika, dodaje se u priopćenju.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.