Foto: Unsplash

EOS Matrix se oglasio o curenju osobnih podataka: ‘Nismo krivi, imamo dokaze’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Agencija za naplatu potraživanja EOS Matrix d.o.o. reagirala je na priopćenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te odbacila mogućnost neovlaštenog iznošenja osobnih podataka iz vlastite baze.

Naime, AZOP je jučer objavio da je, nakon provedenog nadzora, agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix odredila novčanu kaznu od 5,47 milijuna eura niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka.


Iz AZOP-a su naveli da su 22. ožujka zaprimili anonimnu predstavku u kojoj se navodi kako je došlo do neovlaštene obrade većeg broja osobnih podataka fizičkih osoba (dužnika) od strane EOS Matrix, a proveli su i nadzor nad tvrtkom EOS Matrix i u priopćenju naveli šest točaka utvrđenih povreda Opće uredbe o zaštiti podataka.

Neovisna forenzička analiza

Iz EOS Matrix odbacuju mogućnost neovlaštenog iznošenja osobnih podataka iz vlastite baze.

Foto: Pixabay

“Forenzička ispitivanja provedena od strane neovisne informatičke tvrtke utvrdila su kako se podaci dostavljeni AZOP-u značajno razlikuju od podataka koji se nalaze u EOS Matrix d.o.o. bazi podataka. Podaci koji su anonimno dostavljeni AZOP-u sadrže tri kategorije podatka – ime i prezime, datum rođenja i OIB te ne sadrže financijske ili bilo kakve druge podatke vezane isključivo uz poslovne procese EOS Matrixa”, stoji u priopćenju EOS Matrixa dodajući da to potvrđuje da EOS Matrix nije izvor podataka koji su bili predmetom nadzora AZOP-a’.

Iz EOS Matrixa dodaju da je s ciljem provjere i potvrde razine zaštite podataka i stabilnosti sustava informacijske sigurnosti EOS Matrixa, provedena i neovisna forenzička analiza.

“Provedene kontrole sustava i poslovnih procesa pokazale su kako nema dokaza da su podaci neovlašteno izneseni upravo iz sustava EOS Matrixa”, kažu iz te tvrtke.

Podnijeli kaznenu prijavu

“EOS Matrix je 5. svibnja 2023. podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznatog počinitelja zbog osnovane sumnje u počinjenje teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, kao i za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka”, kažu.

Iz tvrtke u priopćenju ističu kako su od samog početka surađivali s AZOP-om na transparentan način i dostavili AZOP-u svu traženu dokumentaciju u punom opsegu i u zadanim rokovima, te su bili na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja i dostavljanje dodatnih podataka.




Stigla loša vijest koja se dugo najavljivala: Od danas bez posla ostaje 2.850 radnika

“EOS Matrix provodi opsežne organizacijske i tehničke mjere zaštite osobnih podataka. Visoko razvijeni standardi sigurnosti i zaštite osobnih podataka ispitanika predstavljaju osnovne preduvjete za postupak naplate duga”, tvrde iz EOS Matrixa ističući da je tvrtka od 2018. godine nositelj certifikata informacijske sigurnosti ISO / IEC 27001:2013, te kako su njihove tehničke i organizacijske mjere zaštite podataka vrlo su konkretne i jasno propisane internom dokumentacijom te su implementirane unutar društva.

“Slijedom navedenoga, nakon detaljnog razmatranja AZOP-ovog rješenja, namjeravamo iskoristiti sve pravne lijekove koje imamo na raspolaganju radi zaštite vlastitih legitimnih interesa te poduzeti sve ostale pravne radnje u cilju očuvanja svojih prava, zaštite reputacije društva i svih naših dionika”, zaključuje se u priopćenju EOS Matrixa.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.