Energetska obnova zgrade splitske bolnice Križina stajat će 114 milijuna kuna

Autor: hina

Ministrica je istaknula kako je riječ o važnom projektu i zato što će se u njemu angažirati domaće građevinske tvrtke i upotrebljavati materijal proizveden u Hrvatskoj. "Nakon obnove oko 37 000 četvornih površine, bolnica Križine će izgledati lijepo, bit će funkcionalna i energetski učinkovita", ocijenila je ministrica Mrak-Taritaš.

Energetska obnova zgrade splitske bolnice Križina stajat će 114 milijuna kuna, radovi će početi u travnju i završiti u listopadu ove godine, a nakon toga smanjit će se potrošnja energenata za 56 posto i vode za 74 posto, što će smanjiti te troškove za gotovo 60 posto, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta energetske obnove zgrade bolnice Križina.

Na predstavljanju projekta bila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, koja je istaknula da je riječ o iznimno zahtjevnom projektu jer će tijekom obnove i građevinskih radova ta bolnica raditi i neće se zatvarati.

U ukupnoj investiciji od 114 milijuna kuna 40 posto će se financirati iz državnog proračuna, a preostalih 60 posto bit će kredit koji uzima investitor, to jest izvođač, a iz financijske uštede koja će iznositi oko šest milijuna guna na godinu, to jest smanjenja godišnjih troškova s 10 na oko četiri milijuna kuna, taj će se taj kredit vraćati sljedećih 14 godina, rekla je ministrica Mrak-Taritaš.

Ministrica je istaknula kako je riječ o važnom projektu i zato što će se u njemu angažirati domaće građevinske tvrtke i upotrebljavati materijal proizveden u Hrvatskoj.

“Nakon obnove oko 37 000 četvornih površine, bolnica Križine će izgledati lijepo, bit će funkcionalna i energetski učinkovita”, ocijenila je ministrica Mrak-Taritaš.

Vojna bolnica Križine, koja je je dio splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), izgrađena je prije 50 godina i, kako je danas rečeno, “postala je nefunkcionalna, a ovojnica zgrade u vrlo je lošem stanju, bez toplinske izolacije. Termotehnički sustav bolnice Križina je predimenzioniran, bez pričuvnog energenta i nije balansiran, a gubitci vode u cjevovodnom sustavu su veliki, a ukupni troškovi za električnu energiju, mazut i vodu veći su od 10 milijuna kuna na godinu. Energetska obnova obuhvaća izgradnju toplinske fasade, zamjenu prozora i vrata s onima koji su energetski učinkovitiji i hidroizolaciju, a rekonstruirat će se toplinska podstanica i termoenergetski sustav, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Na krovu će se ugraditi sustav solarnih kolektora za pripremu tople vode. Ugradit će se kompenzator jalove energije, rekonstruirati sustav unutarnje rasvjete ugradnjom štedljivih rasvjetnih elemenata te izgraditi središnji nadzor sustava. Sanirat će se sustav vodoopskrbe te će se omogućiti detekcija i sanacija kvarova, nadzor i optimaliziranje potrošnje vode”, navodi u priopćenju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Sanacijski upravitelj splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Kolja Poljak istaknuo je kako su radovi na bolnici Križinama nužni te kako očekuje da će se i bolnica Firule obnoviti na sličan način.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da je eneregetska obnova zgrade bolnice Križina iznimno važna za taj grad.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.