fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX/Ilustracija

‘ELEKTRIČNE GRIJALICE VAM NEĆE POMOĆI’: Ako dođe crni scenarij, to bi moglo biti problematično. Stručnjak objasnio kako štedjeti energiju

Autor: Dnevno.hr / M.P.

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Dražen Jakšić, govorio je o izazovima koji nas po pitanju opskrbe energijom čekaju ove jeseni i zime.

Bojazan se širi Europom, mnoge zemlje strahuju od redukcija plina i električne energije.

Cijene na tržištu već su porasle, a to će se i nastaviti.


“Udar na standard građana ovisit će o tome koje će mjere Vlada poduzeti da bi spriječila značajniji porast cijena za krajnje potrošače. Naravno da tu cijenu uvijek mora netko platiti. Osnovni problem je to što u Hrvatskoj trenutno proizvodimo oko 50 posto naših energetskih potreba, dok ostalih 50 posto moramo uvesti iz inozemstva i na uvoznu komponentu cijena Hrvatska ne može utjecati”, pojasnio je Jakšić u Dnevniku Nove TV.

Problemi zbog suše

Dio toga prelit će se na građane, velik dio na poduzetništvo i naravno s time i na cijene i drugih proizvoda i usluga pogotovo onih koje u svojoj strukturi cijene imaju značajan udio troškova energije.

U Europi su suše, Hrvatska dobar dio svoje proizvodnje proizvodi zahvaljujući izvorima vode, odnosno rijekama, hidroelektranama.

Jakšić kaže da su hidroelektrane hrvatski najznačajniji izvor niskougljične energije i njihova proizvodnja ovisi o hidrologiji, odnosno o količini padalina i ona iz godine u godinu varira, a ova godina je izuzetno sušna.

“Prošle godine smo proizveli gotovo sedam teravat-sata električne energije iz hidroelektrana. Mi smo od početka ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine u manjku od oko 1,7 teravat-sati električne energije proizvedenih iz hidroelektrana”.

Istaknuo je i da je značajan pad proizvodnje iz hidroelektrana, koji se može nadomjestiti ili proizvodnjom iz drugih izvora, prvenstveno fosilnih goriva, jer vjetroelektrane proizvode oko dva teravat-sata, iz NE Krško dobijemo oko tri, ali ostatak moramo proizvesti ili u termoelektranama ili iz uvoza što će koštati.
Savjeti za uštede građanima: Od ulaganja do promjena navika

Na pitanje koje bi savjete uputio građanima o smanjenju potrošnje te uštedi, Jakšić je podsjetio da je Vlada usvojila smjernice za uštedu energije, kao što je Europska komisija donijela uredbu koja se odnosi na cijelu EU, a svaka zemlja članica može sama odabrati set mjera kojima će pokušati uštedjeti oko 15 posto plina ove zime. Te smjernice, kako je rekao, vrlo su jednostavne, tako da ih građani mogu primijeniti.

Preporučuje se da se uštede energije ostvare ulaganjem u efikasnije uređaje, toplinsku izolaciju zgrada i kuća, postavljanje fotonaponskih panela na krovove što zahtijeva kapital i određeno vrijeme da se takve investicije provedu. No, možemo mijenjati i neke obrasce ponašanja poput smanjenja grijanja zimi ili povećanja temperature hlađenja ljeti,

Neće pomoći električne grijalice

Mnogi su građani požurili kupiti električne grijalice, kako bi dijelom nadomjestili manjak plina. To bi moglo biti problematično ako bi došlo do crnog scenarija – redukcija u opskrbi plinom.
“Naš elektroenergetski sustav nije dimenzioniran tako da bi se u nekim gradovima i regijama mogla povećati potrošnja električne energije putem električnih grijalica. Ako bi u nekom kvartu u Zagrebu koji se grije na plin, došlo do obustave plina, građani prešli na grijanje električnim grijalicama, došlo bi do ispadanja elektroenergetskog sustava”, zaključio je Jakšić.

Autor:Dnevno.hr / M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.