fbpx
Photo: Marko Dimic/PIXSELL

EKONOMSKI STRUČNJAK OŠTRO O ODLUCI VLADE: ‘Umjesto arbitrarnog ograničavanja cijena, možda da se država odrekne svog dijela?’

Autor: Dnevno.hr

Financijski analitičar Andrej Grubišić je u razgovoru za televiziju N1 komentirao scenarij o rastu rata kredita o kojem je govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

Grubišić je napomenuo kako je i sam radio analize i poput guvernera došao do zaključka da bi krediti mogli rasti 10 do 20 posto. Pri tome je napomenuo kako je rast kamata prije svega ovisiti o monetarnoj politici Hrvatske i Europske centralne banke.

Kad je riječ o vladinim mjerama poput pomoći za kupnju manjih stanova mladima kaže da Vlada sa subvencijama samo dolijeva ulje na vatru.

Grubišić pojašnjava da, kad se kaže da Vlada nekome pomaže – zapravo ne pomaže Vlada već pomažu drugi porezni obveznici koji možda nisu kreditno sposobni da bi digli kredit za stan.

Stručnjak je komentirao i današnju izjavu Gordana Jandrokovića koji je rekao da će država štiti interese građana i premijera Plenkovića koji je tražio da guverner pojasni izjavu o rastu rata kredita i rekao kako se ti koji se nameću kao spasitelji, najčešće najviše pridonose problemu.

Kao primjer je dao ograničavanje cijena goriva gdje bi bilo dobro da se država odrekne jednog svog dijela koji iznosi 60 posto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.