Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

EKONOMSKI STRUČNJAK JASNO I GLASNO PORUČIO: Sad znamo koji je jedini način da imamo bolje mirovine u budućnosti

Autor: Dnevno.hr

Ante Žigman, predsjednik Upravnoga vijeća Hanfe, je gostujući na HRT-u rekao da su obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi jedini način da građani Hrvatske imaju bolje mirovine u budućnosti.

Istaknuo je kako je odluka da se ne ukine 2. mirovinski stup bila dobra i kako su građani Hrvatske na kraju srpnja ove godine u mirovinskim fondovima imali nevjerojatnih 27 milijarda i 600 milijuna kuna.

“U dobrovoljnim mirovinskim fondovima, odnosno trećem stupu, građani imaju još sedam milijardi i 300 milijuna kuna”, rekao je.

Na pitanje očekuju li nas u budućnosti veće mirovine i upravljaju li mirovinski fondovi tim novcem na odgovarajući načiin, odgovorio je kako postoje i alternativni oblici ulaganja u mirovinske fondove te da će najvjerojatnije u sljedećim zakonskim promjenema raditi na tom da građani mogu ulagati u mirovinske fondove koji nose veće prinose:

“Kako je riječ o rizičnijim ulaganjima, oni će trebati i veći nadzor Hanfe nego što je dosada bio slučaj”.

Većinu građana zanima hoće li i mirovinski fondovi moći ulagati u popularne kriptovalute, ali Žigman govori da to jednostavno neće biti moguće jer je riječ o prerizičnom ulaganju bez ikakve kontrole.  S obzirom na nizak omjer zaposlenika i umirovljenika koji je trenutačno 1.23:1, postoji velika potreba za novim oblicima ulaganja u mirovinskim fondovima.

Predsjednik Upravnoga vijeća Hanfe je ocijenio kako upravo drugi mirovinski stup daje garanciju za povećanje mirovina jer analize Europske komisije i Svjetske banke pokazuju da ćemo do 2070. imati gotovo potpunu pokrivenost s doprinosima za prvi stup, što je danas na šezdeset posto.
“U tom kontekstu, drugi mirovinski stup je jedini način i kapitalizirana štednja, odnosno obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi da se mirovine povećaju u budućnosti”, istaknuo je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.