Foto: Marko Dimic/PIXSELL

EKONOMSKI ANALTIČAR NA TEMU ‘PANDORA PAPERS’ IZJAVIO: ‘Volio bih kad bi i Hrvatska postala porezna oaza’

Autor: Dnevno.hr

Ekonomski analitičar i konzultant Andrej Grubišić je gostujući na televiziji N1 komentirao istragu Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, tzv. “Pandora Papers”, koja je pokazala da stotine svjetskih vođa i poznatih osoba skrivaju imovinu na offshore računima.

Grubišić kaže kako offshore u poslovnom svijetu sugerira situacije gdje osnivate tvrtku u stranoj jurisdikciji i Sve objaveu pravilu posluje samo s jurisdikcijima izvan te jursidikcije. Navodi kako to ne mora biti egzotična lokacija kao što ljudi obično misle, jer najveće offshore biznise imaju bogate zemlje poput Sjedinjenih Država, Ujedinjenog kraljevstva, Singapura…

Države u kojima se najčešće otvaraju offshore kompanije često se nazivaju poreznim oazama, ali ekonomski analitičar objašnjava kako je to kolokvijalan termin i kako ako negdje imate porez od 30 posto, a negdje porez od 5 posto, apsolutno je normalno da gledate možete li ići tamo gdje je porez manji.

Offshore kompanije posluju na način da društvo posluje, isporučuje nekakvu uslugu negdje u s vijetu, a poreznu jurisdikciju ima u toj offshore regulaciji, objašnjava Grubišić, te nije regulirano poreznim regulativama Hrvatske i to je kvaka cijele te situacije.

Pita je li Irska koja ima 12 posto poreza na dobit offshore oaza? Kaže kako se Ircima zamjera da imaju premale poreze, a vidi se da su se razvili upravo zbog svoje atraktivne porezne politike razvili.

Ipak, upozorava kako mnogi bogati imaju offshore račune kako bi prikrili imovinu koja je stečena na ne baš legalne načine.

Analitičar kaže kako nema problem s legalno stečenom imovinom koja koristi zakone druge jurisdikcije jer je to dostupno svim i nije samo za povlaštene, već je puno veći problem što je puno toga stečeno kroz tzv. crony kapitalizam kada netko na visokoj političkoj funkciji određenim dekretom probranim skupinama daje poslove ili aranžmane koji proizlaze iz njegove moći i zbog toga biva nagrađivan, što je i najveći problem ovog poslovanja.
Na kraju je ustanovio da bi on volio i da Hrvatska bude ‘porezna oaza’ te da svojom poreznom politikom privuče druge.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.