Foto: Pixabay

EKONOMSKI ANALITIČAR O PREŠUTNIM PREKORAČENJIMA: Ako su banke krive, ljude treba obeštetiti, ali vrijeme je da počnemo govoriti o osobnoj odgovornosti

Autor: Ivana Jurišić

Dok se premijer Andrej Plenković sastaje s guvernerom Hrvatske narodne banke kako bi utvrdio sve činjenice oko prešutnih minusa na tekućim računima na temelju kojih će donijeti daljnje odluke, financijski analitičar Andrej Grubišić je u razgovoru za televiziju N1 rekao da problem s prešutnim minusima nije eskalirao i da sama činjenica da postoji takav proizvod i da je on konzumiran od strane potrošača govori da građani nalaze interes u konzumaciji tog proizvoda.

Grubišić ističe da ne sumnja da postoji velika vjerojatnost da građani nisu pročitali sve opće uvjete poslovanja banaka, ali da se postavlja pitanja li jasno iskomunicirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa. Financijski analitičar ističe da ako je netko ušao u takav odnos s bankom, a bilo mu je rečeno da je kamatna stopa x, a isplao je x plus nešto, onda vjerojatno postoji osnova da se traži neka vrsta objašnjenja, ako ne i obeštećenja.

Ističe kako potrošači uvijek trebaju imati uvid u kamatnu stopu koju obračunava banka na svom računu, ali i da se u društvu jako malo govori o osobnoj odgovornosti pojedinca:

“U javnom diskursu se uvijek stječe dojam da su banke napravile nešto krivo i trebamo samo utvrditi u kojoj mjeri su to napravile krivo i oštetile pojedinca, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti”, istaknuo je Grubišić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.