Foto: REUTERS/Russell Cheyne/Guliver/Ilustracija

EKONOMIST OŠTRO OPALIO PO HRVATIMA! ‘Normalno je da se ide u više trgovačkih lanaca, ali ako ste lijeni ili stari…’

Autor: Dnevno.hr

Većina trgovačkih lanaca je izgleda ignorirala zahtjev Ministarstva gospodarstva da dostave cijene za listu od 80 proizvoda. Vladu su poslušali jedino KTC i Konzum, dok ostali su ili ignorirali Vladu ili poslali dopis iz kojeg je jasno kako nemaju namjeru napraviti ono što je Vlada od njih zatražila.

Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodaju, Boris Podobnik, iz Udruge Glas poduzetnika i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata su na HRT-u raspravljali što čeka trgovačke lance nakon što se nisu odazvali na pozive Vlade.

“Oni su potpisali etički kodeks koji kaže da neće neopravdano povećavati cijene. Dva su poslala popis, Konzum i KTC, a sam zasad nisu. Razgovori su u tijeku i pozivamo ih i dalje”, rekao je Bujanović istaknuvši kako Vlada ima mjera i kako oni “ne pucaju iz prazne puške”.

Boris Podobnik iz Udruge Glas poduzetnika osvrnuo se na slobodno tržište,

“A što je osnova slobodnog tržišta? Upravo slobodno formiranje cijena. Mi smo izašli iz socijalizma i nadali smo da ćemo doći u red zemalja u kojima postoji slobodno formiranje cijena i slobodno tržište. Sada vidimo Upravo Hrvatska s Mađarskom jedina koja odstupa od slobodnog tržišta. Vidim tu veliki problem, jer kad uvodite mjere treba se pitati koje druge zemlje uvode mjere koji vi uvodite. Kad bi ove mjere koje uvodi hrvatska Vlada uvodila Nizozemska, Švedska, Norveška, bogate, civilizirane, razvijene zemlje, onda bih rekao da smo mi na pravom putu. A s obzirom na to da ovakve mjere uz nas ima Orbanova Mađarska mislim da je to veliki problem”, rekao je Podobnik.

Odgovarajući na pitanje kako to da su cijene u drugim državama niže nego kod nas u istim trgovačkim lancima rekao je kada se uspoređuju različite zemlje ne mogu se uspoređivati samo naspram PDV-a jer postoji cijeli niz drugih nameta koje neke zemlje imaju.

Znak trgovačkim lancima

“Mi imamo gomilu parafiskalnih nameta, čini mi se oko 150. A koliko imaju parafiskalnih nameta druge zemlje? Najvjerojatnije enormno mali broj. Upravo zbog toga ne treba uopće čuditi što su kod nas cijene veće. Ako već postoje različite cijene, a mi smo ušli u eurozonu i Schengen to znači da na primjer u pograničnim županijama uvijek građani, ako smatraju da je kod nas preskupo, mogu otići preko granice i tamo kupiti robu. Siguran sam kada Hrvati u većem broju krenu u inozemstvo kupovati robu to će biti dobar znak našim trgovačkim lancima da moraju smanjiti cijenu”, savjetovao je Podobnik.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je rekao da ni Hrvatska ne bi morala uvoditi ove mjere da je kao Nizozemska ili Njemačka, naglasivši da se kod nas trgovci i proizvođači, prerađivački i otkupljivači ponašaju bitno drugačije nego što se ponašaju u drugim zemljama.

“Kao što Ustav RH na jednoj strani štiti i slobodu poduzetništva jednako tako štiti i svakog građanina RH. Veliki dio problema cijena nije vezan uz priču jesu li proveden reforme ili nisu. Nisam protivnik provođenja reformi, ali kažem da i bez provođenja reformi u nekim vremenima kod nas je ponašanje drugačije. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj tijekom inflacije, tamo negdje od kraja 2021., tijekom 2022. i sad početkom 2023. nema veze ni s čim drugim osim s pohlepom i bezobrazlukom koji se ovdje pojavio da netko želi na brzinu navući puno toga preko leđa građana”, izjavio je Sever.

U jednom lancu je nemoguće kupiti sve jeftinije

Na Severov komentar kako ograničenjem cijena treba zaštititi umirovljenike, nezaposlene, ljude s niskim primanjima, obitelji s više članova i bolesne Stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik, istaknuo je da svi načelno moraju priznati da slobodno tržište i liberalna demokracija podižu ljude iz siromaštva, a svi sistemi koji nasilno pokušavaju upravljati ekonomijom i gospodarstvom dovode do niskog standarda, nestašice, praznih polica i slično.
“Uzor su nam zemlje Zapadne Europe koje već stotinjak godina žive u liberalnim demokracijama i uživaju u slobodnom tržištu i imaju jedan od najvećih standarda na svijetu uz SAD i Japan. Bilo koga danas uvjeravati da slobodno tržite ne doprinosi standardu je pogrešan posao”, rekao je.

Podobnik je rekao kako netko ne može očekivati da će ako želi kupiti 10 proizvoda u jednom lancu kupiti sve najjeftinije.

“Na Zapadu je normalno da u jednom lancu kupite primjerice sedam proizvoda, a po ostala 2-3 koja su skuplja odete negdje drugdje i kupite. Ali ako ste lijeni ili previše stari onda očekuje da biste trebali kupiti sve na jednom mjestu”, dodao je na što mu je Sever odvratio da trgovci, ako ne žele regulirane cijene neka ne uzimaju državnu potporu.

“Kada trebaju novce onda uzmu potpore od države, a kad treba to vratiti narodu onda mu treba sloboda tržišta. Neka se odluče”, istaknuo je.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.