fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

DVIJE MUHE JEDNIM UDARCEM! Europa se planira osloboditi ruskog plina i ostvariti klimatske ciljeve, uključene i Srbija i BiH

Autor: Ivor Kruljac

Nova mreža prema Srbiji i BiH, uz Hrvatske adute o Ernestinovo – Sombor i Lika – Banja Luka kao interkonekcije, mogla bi se početi graditi kao dio europskih nastojanja za potpuno odbacivanje ruskog plina.

Kako piše Jutarnji list, Europska unija do 2040. godine, planira povećati svoje kapacitete pomoću zemalja koje nisu njene članice, a za povećanje kapaciteta svoje prijenosne mreže, sprema se potrošiti 240 milijardi kuna za 141 investiciju.

Tako bi se, prema planu Europske udruge operatora prijenosne mreže (ENTSO-E), koji su nazvali TYNDP 2022. (Ten-Year Network Development Plans, odnosno desetogodišnji plan razvoja mreže )  kapacitet dalekovoda, kabela i druge opreme za prijenos električne energije po kontinentu povećao za 142 gigavata, a mreža dulja za 43 000 novih kilometara dovela bi i do 1.6 milijuna novih radnih mjesta.


Dvije investicije odrađuje Hrvatska

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), također je jedan od 38 članova ENTSO-E-a, a u njemu su i operatori iz zemalja koje nisu dio EU-a, što je bitno radi investicije koje HOPS mora preuzeti na sebe i ostvariti u sklopu šireg europskog plana. HOPS se, izvještava  Jutarnji list,  obvezao nositi dvije investicije. Jedna je gradnja 400 kilovata kapaciteta interkonekcije Ernestinovo-Sombor (suradnja sa Srbijom) te jačanje mreže Rijeka-Split s odvojkom za BiH preko nove interkonekcije Lika-Banja Luka s kapacitetom od 400 kilovata.

“Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sustava je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući europskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplinsku proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje ovisnost Europe o plinu. Proizvodnja električne energije temeljena na plinu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040., što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz plina u EU u 2021.”, ističe plan ENTSO-E-a.

TYNDP je stavljen u javnu raspravu u ponedjeljak, a plan ističe i kako se rastući izvori električne proizvodnje iz sunca i vjetra trebaju ubrzano priključiti na mrežu kako bi se zamijenio plin, bilo da se on koristi kao pogonsko gorivo ili izvor grijanja. Time se TYNDP usklađuje i sa EU-ovim ambicijama da se emisije ugljičnog dioksida smanje za 14 metričkih tona godišnje do 2030. godine.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.