fbpx
Foto: Xisco Navarro/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Wochit

DRŽAVNI INSPEKTORAT POJAČANO ‘ČEŠLJA’ TRGOVCE NA CRNI PETAK: Otkrijte na čemu su nas najviše varali prošle godine

Autor: Dnevno.hr

U četvrtak su iz Državnog inspektorata objavili kako ovih dana pojačano nadziru posebne oblike prodaje pod nazivom “Black friday” ili “Crni petak”.

Ističu  kako će se pojačani nadzori, osim u petak 26. studenoga, po potrebi provoditi i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca.

Tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da su prošle godine u istoj akciji obavili 108 inspekcijskih nadzora posebnog oblika prodaje, pri čemu je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Javite se Državnom inspektoratu

Među najčešćim nepravilnostima se spominju trgovci koji nisu istaknuli cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca.

Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a riječ je o prodaju koja između ostaloga obuhvaća akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju “Black friday” ili “Crni petak”, podsjeća se u priopćenju u kojem se napominje da potrošači bilo kakve nepravilnosti mogu prijaviti Državnom inspektoratu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.