Foto: Damjan Tadic / CROPIX/ilustracija

DRŽAVA ŠUTI I OVAJ PROBLEM GURA POD TEPIH! Alarmantni podaci zabrinuli stručnjaka: Peti smo s dna ljestvice EU

Autor: D.V

Jedan od hrvatskih problema koji se “gura pod tepih” jest i činjenica da čak 36,2 posto stanovništva živi u prenapučenim domovima, točnije u domovima s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu. U usporedbi s prosjekom Europske unije koji iznosi 17,5 posto, vidljivo je da Hrvatska znatno kaska, iako smo u vrhu zemalja EU kada se radi o udjelu stanovnika koji žive u vlastitoj nekretnini.

Ovaj problem posebno je istaknut u urbanim sredinama u Lijepoj našoj, otkrio je profesor socijalne politike Zdenko Babić, te je jedan od potisnih faktora za iseljavanje mladih iz Hrvatske.

“No u javnom prostoru, ali i u krugovima odgovornih za ekonomsku i socijalnu politiku ovaj problem gura se pod tepih i stječe se dojam da se pod utjecajem raznih lobija koji tu imaju svoje interese ovo prevažno pitanje dominantno ostavlja tržištu da ga riješi, a kako ga ono rješava, najbolje znaju mladi i mlade obitelji koje su u potrazi za adekvatnijim stambenim prostorom”, upozorava Babić.

Država o ovome šuti

Inače, stan se smatra prenapučenim ako svako od djece u dobi od 12 od 17 godina kao i, naravno, ona punoljetna nemaju svoju sobu. Kao glavni uzrok ovog problema profesor ističe slabiji standard građana. A ni sama država nije od prevelike pomoći narodu.

“Osim APN-ovih subvencioniranih kredita za mlade do 45 godina, drugih mjera skoro da i nema zadnjih godina u području stambene politike. Druge zemlje tu koriste razne instrumente poticaja poput porezne olakšice i oslobođenja kod kupnje prve nekretnine, posebnog poreznog tretmana nekretnina za dugoročni najam, posebnog poreznog tretmana s višim stopama nekretnina za kratkoročni najam itd.”, pojasnio je Babić.

Da se malo utješimo, podaci Eurostata pokazuju da je najlošije stanje u Rumunjskoj u kojoj u prenapučenim kućanstvima živi 45,1 posto stanovnika, nadalje u Latviji 42,5 posto, u Bugarskoj 39,5 posto. U Poljskoj tako živi 36,9 posto ljudi pa onda slijedi Hrvatska, peta s dna ljestvice, piše Večernji list.




Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.