Foto: Vlado Kos / CROPIX

Država prevarila umirovljenike: Zbog ovoga su dobili manji dodatak

Autor: Dnevno.hr

Jednokratni novčani dodatak za 724.699 umirovljenika koji su mirovinu stekli u Hrvatskoj te u njoj imaju prebivalište, isplaćen je u srijedu. Umirovljenici su tako trebali dobiti između 50 i 160 eura, ovisno o tome kolika im je mirovina. Maksimalni iznos mirovine i drugih mirovinskih primanja za isplatu dodatka nije smio prelaziti 880 eura.

Tako je 8912 osoba koji primaju mirovinu u iznosu do 320 eura trebalo dobiti dodatak od 160 eura. Još 218.130 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 320,01 do 460 eura dobilo je 120 eura, a 204.644 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 460,01 do 600 eura trebali su dobiti 80 eura. Dodatak od 60 eura dobilo je 119.505 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura, a najmanji dodatak od 50 eura isplaćen je za 83.508 umirovljenika s mirovinama od 730,01 do 880 eura.

Iako je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vjerojatno dobro izbrojao sve umirovljenike i odredio tko će dobiti koliki dodatak, mnogi se stariji sugrađani žale da su dobili manje nego što su trebali. “Nemalo sam iznenađena, a vjerujem i umirovljenici koji su negdje na granici primanja za isplatu dodatka, odnosno takozvane državne uskrsnice. Obračun je trebao biti po obračunatoj i isplaćenoj mirovini za veljaču, dakle ovomjesečna isplata, međutim, nije tako. U obračun je uzeta i buduća razlika mirovine koja će biti isplaćena u travnju s mirovinom za ožujak. Znači, umjesto 60 eura, ja sam dobila ipak 50. Vjerujem da ima još umirovljenika koji su iznenađeni ovim”, otkrila je za portal Mirovina.hr umirovljenica Julijana.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Uračunali neisplaćeni novac

Ima i onih koji su zakinuti za više od 10 eura. “Moja mirovina je 448 eura te sam trebala dobiti dodatak od 120 eura, jer imam mirovinu manju od 460 eura. Međutim dobila sam 80 eura. Kako je moguće da je isplaćeno manje od onog obećanog? Vjerujte, nisam jedina”, tvrdi umirovljenica Mirjana.

Čini se kako je HZMO, unatoč Vladinoj uredbi o isplati jednokratnog novčanog dodatka temeljem mirovine za veljaču iskoristio jedan trik. Naime, iako se usklađivanje mirovina od 4,19 posto odnosi i na mirovine za siječanj, ono će biti isplaćeno tek u travnju, s mirovinom za ožujak i zaostacima za siječanj i veljaču. Ispada da je HZMO već zbrojio mirovinu za veljaču i zaostatak koji još – nije isplaćen.

“U obradi korisnika mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) obuhvaćene su usklađene mirovine, prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), odnosno stopi rasta od 4,19 posto od 1. siječnja 2024. Mirovine povećane prema novom AVM-u isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Zbog navedenog usklađivanja mirovina, došlo je do povećanja razreda isplate JNP-a, koji je povećan s 840 na 880 eura”, potvrdili su iz HZMO-a.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.