Foto: Damjan Tadic / CROPIX/ilustracija

Država nudi primamljivu ulagačku ponudu: Evo kada počinje prvi krug i koliki je minimalni ulog

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Ministar financija Marko Primorac obznanio je kako će država građanima ponuditi za ulaganje trezorske zapise, što su također državni vrijednosni papiri. Sve će biti provedeno na sličan način kao i kod upisa narodnih obveznica koje su, podsjetimo, građanima ponuđene početkom godine. No, za razliku od njih, trezorski su zapisi skuplji, a očekivani prinos je manji.

“Nakon izdanja narodnih obveznica početkom godine i uvida u poteškoće u prijenosu ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke i zaostajanju naših kamatnih stopa za ostalima, odlučili smo građanima ponuditi trezorske zapise, vrijednosni papir koji se prodaje uz diskont. Građani mogu sudjelovati već u prvom krugu ponude. Dosad je to bilo moguće samo velikim ulagačima. Cilj nam je proširiti ulagačku bazu u javni dug i povećati financijsku pismenost. Ova emisija trezorskih zapisa trajat će godinu dana. Ciljani iznos izdanja je 440 milijuna eura za institucionalne i privatne ulagače. Imat ćemo upis u dva kruga. Prvi krug je namijenjen građanima, a drugi je za institucionalne ulagače”, poručio je Primorac na konferenciji za medije.


Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Kupnja uz popust

Minimalni iznos ulaganja bit će 1000 eura. Riječ je o iznosu koji će sjesti građanima na račune nakon godine dana, koliko će trezorski zapisi biti izlistani, a kupovna cijena će uz popust biti 963,95 eura. Godišnja stopa prinosa bit će 3,75 posto, odnosno 3,74 posto, s obzirom na to da je rok dospijeća 364 dana.

“Kad bi bilo dospijeće trezorskih zapisa 365 dana, to bi bilo 3,75 posto, ali pošto je jedan dan kraće, onda je stvarno dospijeće 3,74 posto. Za obveznice građani uplaćuju iznos i onda dobivaju kuponsku isplatu i nominalni iznos izdanja. Trezorski zapis nema kuponsku kamatnu stopu, već se kupuju trezorski zapisi uz popust i onda se nominalna vrijednost dobije po dospijeću. Što se tiče upisa, prvi je krug namijenjen fizičkim osobama, a drugi institucionalnim ulagačima koji će davati svoje ponude. Kasnije će se utvrditi cijena zapisa i njegova vrijednost”, rekao je ministar.

Pojednostavljena procedura

Prvi krug upisa, namijenjen građanima počinje 13. studenog, a završit će 20. studenog u 11 sati. Za institucionalne ulagače, bit će otvoren dvosatni prozor 21. studenog, koji će trajati od 9 do 11 sati. Objava prvih rezultata upisa će biti istog dana, a 23. studeni je datum konačnog izdanja trezorskih zapisa. Primorac je najavio da ovo neće biti posljednje izdanje trezorskih zapisa, kao ni narodnih obveznica.

“Prvi krug je namijenjen punoljetnim fizičkim osobama s hrvatskim državljanstvom bez obzira imaju li prebivalište ovdje ili u inozemstvu, kao i strani državljani koji su rezidenti u RH. Građani će moći obaviti upis u 170 poslovnica FINA-e te mogu uplatiti iznos ondje, u poslovnicama banaka ili online. Za uplatu do 20. studenog, ako netko dođe u poslovnicu FINA-e i odluči uplatiti iznos u poslovnici banke, važno je da se raspita o trajanju provedbe uplate, jer ona mora biti gotova do 20. studenog.

Od dokumenata je dovoljna osobna iskaznica ili putovnica, a ako se upis vrši uime druge poslovno sposobne osobe, potrebno je priložiti obrazac o punomoći koji ćemo staviti na stranice Ministarstva. Za strane državljane je potrebna potvrda o rezidentnosti. Osim OIB-a i broja računa u poslovnoj banci, na koje će biti uplaćena isplata po dospijeću, bit će potrebno imati podatke o željenoj količini trezorskih zapisa te otvoren račun u SKBB-u”, poručio je ministar Primorac.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Jamstvo nakon godinu dana

Istaknuo je da Ministarstvo financija ima pravo korigirati očekivani iznos od 440 milijuna eura, ovisno o tome hoće li potražnja, odnosno uplata biti veća ili manja. Samim time će korigirati i refinanciranje te svote unutar sustava. Savjetovao je građane da trezorske zapise drže do 21. studenog sljedeće godine, kako bi mogli dobiti jamčenih 3,74 posto prinosa. Istaknuo je kako je moguće da će u međuvremenu biti moguće ostvariti veće ili manje prinose, ovisno o stanju na financijskom tržištu, no istaknuo je kako Ministarstvo financija jamči točan prinos samo nakon 365 dana.

Čak je i ministru ovo šokantno u Hrvatskoj: Evo koliko država plaća ionako bogatim bankama
“Upisani iznos se računa kao cijena jednog trezorskog zapisa, a cijena koja nam omogućava prinos je 963,95 centi. Građani koji budu htjeli kupiti jedan trezorski zapis platit će ga 963,95 eura, a nakon godinu dana po dospijeću će dobiti 1000 eura. Građani će dobiti potvrdu o upisu i mogu to odmah uplatiti u FINA-i i omogućit ćemo za uplatu do 10.000 eura da se ne plaća naknada. Za više uplate naknada će se obračunavati prema pravilnicima FINA-e. Moguće je platiti i u banci, uz upute o plaćanju i po uvjetima banke mogu uplatiti iznos. Građani ne mogu upisati pet trezorskih zapisa i onda se u međuvremenu odlučiti uplatiti 10 zapisa. U tom će se slučaju novac vraćati, a ako netko uplati manje, uplata se smatra nevažećom”, rekao je Primorac.

Neoporezovani prinosi

Kako je riječ o primicima na koje se plaća porez na dohodak, ministar je najavio kako će izmjenama zakona od 1. siječnja primici od trezorskih zapisa biti neoporezivani. Naime, oni nisu oporezivani niti kod narodnih obveznica, što također spada u oblik kapitalne dobiti, koji u drugim slučajevima ipak podliježe porezu.

“Građani ovime pokazuju povjerenje u fiskalnu politiku, koja je pokazala rezultate u posljednjih nekoliko godina. Imamo konsolidirane financije i odgovornu fiskalnu politiku. Kroz fiskalnu politiku smo odlučili izgraditi sustav kojim ćemo vratiti dio izgubljene financijskog suvereniteta na način da će ponuditi financijske papire po kamatnim stopama koje želimo i uz bilo koji rok dospijeća u trenucima kad će biti otežan prijenos kamatnih stopa. Nismo mogli čekati prvi ili drugi kvartal sljedeće godine, već smo upis trezorskih zapisa odlučili prebaciti na FINA-u”, poručio je Primorac.
Za sve građane koji bi htjeli ulagati u trezorske zapise, a imaju nekih pitanja, Ministarstvo je otvorilo i besplatni info telefon 0800 0080. Uz to, na njihovim će internetskim stranicama tijekom dana biti objavljeni svi potrebni dokumenti i objašnjenja za pravilan upis trezorskih zapisa.

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.