fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

DRŽAVA JE PLATILA ULJE SKUPLJE NEGO GRAĐANI NA AKCIJAMA! Kupila četiri milijuna litara za robne zalihe, cijena je nevjerojatna

Autor: Dnevno.hr/A.L.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, unutar kojeg je Ravnateljstvo za robne zalihe, poslalo je ovih dana umirujuću poruku da se količine roba u strateškim robnim zalihama kontinuirano popunjava. Tako zbog ratnih zbivanja u Ukrajini te sve više izbjeglica, Ravnateljstvo za robne zalihe kupilo je čak četiri milijuna litara jestivog suncokretovog ulja za koje će porezni obveznici izdvojiti 63 milijuna kuna s PDV-om.

Posao je dobila Tvornica ulja Čepin koja je izabrana u ubrzanom postupku javne nabave. Kako piše Jutarnji list država je, sudeći prema podacima iz natječajne dokumentacije, litru suncokretova ulja platila nešto manje od 16 kuna, što je samo dvije kune manje od maloprodajne cijene, a znatno više od cijene po kojoj se litra ulja može kupiti na akciji u nekim prodavaonicama.

Ponuda Tvornica ulja Čepin bila je jedina pristigla na natječaj, cijena je iznosila 63,2 milijuna kuna, razloga za njezino odbijanje nije bilo pa je u konačnici i prihvaćena.


“Pitanje je u koju se svrhu nabavlja ovo ulje. Ako ga je država, naime, nabavila da ga ima za slučaj nestašice te ga u krizi namjerava dijeliti stanovništvu, onda je potez u redu. Međutim, ako je ideja ulje pustiti na tržište po cijeni od 16 kuna za litru kako bi država tako intervenirala u konačnu cijenu suncokretova ulja, onda je to jako loše za nas proizvođače koji i s ovim cijenama teško pokrivamo svoje troškove”, rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

“Količine zadovoljavaju potrebe Republike Hrvatske, a kupnjom za robne zalihe ponuda na tržištu ne dovodi se u pitanje i trenutno nema opasnosti od nestašice ove robe za potrebe građana”, poručeno je iz Ministarstva Jutarnjem listu, ali nije dan odgovor vezan uz visoku cijenu plaćenu čepinskoj tvrtki.

 

 

Autor:Dnevno.hr/A.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.