fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

DRŽAVA GUBI 154 MILIJUNA KUNA! DORH se neće žaliti u slučaju Agrokor: Pokušali su se naplatiti, ali nije uspjelo

Autor: Dnevno.hr

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kao nadležni odjel DORH-a, neće se žaliti na odluku o likvidaciji tvrtke Agrokor d.d., iako je ta tvrtka u posljednjoj fazi Izvanredne uprave preuzela 154 milijuna kuna poreznog duga poduzeća iz bivšeg sustava i nije ga platila, piše N1.

U svom priopćenju ŽDO potvrđuje da je najprije odlukom Suda od 14. rujna Porezna uprava upućena da dugove povezanih poduzeća naplati od samog Agrokora, ali je on brisan iz sudskog registra samo 28 dana kasnije. Porezna uprava potvrdila je u međuvremenu za N1 da su 154 milijuna kuna pokušali naplatiti svim raspoloživim ovršnim alatima do trenutka brisanja, ali da u tome nisu uspjeli.

Nema žalbe, svima sve jasno

Odluka o brisanju Agrokora iz sudskog registra predviđala je mogućnost žalbe u roku od 8 dana, no ŽDO Zagreb tu mogućnost neće iskoristiti.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je priopćenje o ovom slučaju.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u zaštiti interesa Republike Hrvatske podnijelo žalbu protiv Rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu St-1138/2017 od 19. srpnja 2022. kojim je utvrđeno da je postupak izvanredne uprave završio u odnosu na 46 neodrživih društava te u odnosu na dužnika Agrokor d.d.

Žalba je izjavljena uz obrazloženje da nisu bili ispunjeni uvjeti za donošenja rješenja o završetku postupka u odnosu na dužnika Agrokor d.d. jer nisu plaćene predmetne porezne obveze nastale nakon otvaranja postupka izvanredne uprave.

Rješenjem Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske Pž-3725/2022 od 14. rujna 2022 navedena žalba je odbijena te je potvrđeno prvostupanjsko rješenje uz obrazloženje da navedeni razlozi ne utječu na zakonitost i pravilnost pobijanog Rješenja budući da će Republika Hrvatska navedenu tražbinu moći ostvariti protiv pravnog slijednika dužnika nakon provedbe upisa brisanja dužnika iz sudskog registra.

Kako nema razloga za žalbu protiv rješenja suda koji se upisuje brisanje subjekta upisa Agrokor d.d. budući je isto doneseno sukladno čl. 67. Zakona o sudskom registru i čl. 8. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku to će se u zaštiti interesa Republike Hrvatske postupiti sukladno mišljenju suda izraženom u pravomoćnoj sudskoj odluci”, priopćili su.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.